Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. mars 2004 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Håkan Nesser

Forfatterskap i flere sjangre

I kveld møter vi forfatter Håkan Nesser. (Foto: Erik Bingcam Rudloff/Gyldendal forlag)
I kveld møter vi forfatter Håkan Nesser. (Foto: Erik Bingcam Rudloff/Gyldendal forlag)
Håkan Nesser er en av Sveriges mest solgte forfattere, og er oversatt til nesten 20 språk. Hjemme i Sverige er han mest berømt for sine skjønnlitterære bøker, men i utlandet er vi mest opptatt av hans bøker om førstebetjent Van Veteren og hans kamp mot kriminaliteten i den fiktive byen Maardan.

De tre reporterne har møtt Håkan Nesser i hjembyen Uppsala, på den greske øya Kefalonia og i småbyen Kumla der Nesser vokste opp.

Fri fra detaljenes tyranni
Håkan Nesser har bodd i Uppsala siden studiedagene. Reporter Arild Jonsjord vil gjerne vite hvorfor han ikke skriver om hjembyen. – Jeg tror jeg trenger distanse. Det er vanskelig å skrive om det miljøet man befinner seg i når man skriver, det blir både påtrengende og forstyrrende. Dersom jeg skulle gå ut og måle domkirken og kontrollere hvordan den ser ut… Det er korrekthetens tyranni, når detaljene blir viktigere enn noe annet, forklarer Nesser som i stedet har diktet opp Maardan, et sted i Nord-Europa. Nesser har bevisst brukt referanser til land og steder vi kjenner, som London, Paris, USA og Hellas for å plassere Maardan i Europa.

Sofistikerte mordere
Reporter Hanne Skrikerud møter Nesser på den greske øya Kefalonia der handlingen i krimboken "Svalen, katten, rosen, døden" er lagt. En kvinne blir myrdet av sin mann på en balkong, og Hellas’ varme sommer er en stor kontrast til drapet.

Nesser sier at mordene hans er mer sofistikerte enn de fleste drap som skjer i virkeligheten. Slike drap blir rett og slett ikke spennende krim.

Av research og forarbeid er det det medisinske Nesser bruker mest tid på – hva som skjer med kroppen når den har ligget så og så lenge i vann eller i et skogholt. At kona er lege, er til stor hjelp.

Intet mer fra Maardan
Men etter ti bøker er det nå ugjenkallelig slutt på krimfortellingene fra Maardan, og Nesser jobber nå med en skjønnlitterær roman. Han sidestiller sine to forfatterskap, og ser ikke på de skjønnlitterære bøkene som hevet over historiene om Van Veteren. – Man skriver jo så godt man kan uansett, sier han.

Fra bok til film
Reporter Marit Christina Lie møter Nesser på det lille tettstedet Kumla, forfatterens fødeby, i hjertet av Värmland, der han sammen med regissør Martin Asphaug legger planer for å lage film av en av bøkene hans. Asphaug har tidligere gjort film av tre av Nessers romaner. – Han skriver veldig billedlig, og det er lett og naturlig å danne seg bilder av det man leser, sier han.

Geografien i Kumla stemmer med boken "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö", og i en liten ferieidyll 20 kilometer utenfor småbyen har de funnet et passende sted å filme.

Romanen handler om en fjortenåring som må vokse opp fort sommeren 1962. Historien bytter etter hvert sjanger fra oppvekstroman til å bli mer lik kriminallitteratur. Det synes Nesser er helt naturlig. - Livet er ikke bare en sjangre. Det er minst to, sier han.

Om serien
Seks tirsdager framover møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut i serien var forfatter Isabel Allende. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252