Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. april 2005 kl 21.00 Niern: Drivende skyer

Underfundig fra Aki Kaurismäki

Det er i nedoverbakke at alt går nedover, men aldri så trist at det ikke kan bli verre. Ilona og Lauri er et sympatisk ektepar over sin første ungdom. Hun er hovmester, han er trikkefører. De har en leilighet, en søt liten hund og hverandre. Hverdagen går sin gang helt til begge mister jobbene sine.

Når den ene halvparten av befolkningen kjører bil og den andre tar T-banen, trenger man ikke trikken. Det er tunge tider, selv pølsebodene går dårlig.

Ilona mister jobben da restauranten hun jobber i blir solgt. Begge to er stolte og nekter å søke trygd. Tiden går med til å lete etter arbeid, noe som viser seg å være vanskelig. Verden blir heller ikke lettere når de taper det de har av penger på gambling, og på toppen av det hele får en utkastelsesordre i posten.

Om filmen
Selv om alvoret dominerer, er det plass til litt humor i denne filmen. Livet er kort og trist, man må være glad så lenge man kan.

"Drivende skyer" er dedisert Matti Pellonpää, en Kaurismäki-favoritt som skulle hatt hovedrollen i filmen. Han døde to uker før innspillingen startet. Pellonpää hylles i en lang scene hvor Ilona står foran et barndomsbilde av skuespilleren, og ved siden av bildet står et hvitt lys.

Filmen vant Publikums pris under den internasjonale filmfestivalen i Sao Paolo i 1996.

Finsk dramakomedie (1996)
Originaltittel: "Kauas pilvet karkaavat"
Med: Kati Outinen, Kari Väänänen, Elina Salo, Sakari Kousmannen m.fl
Regi: Aki Kaurismäki
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78