Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. februar 2008 kl 20.15 Reinlykke

Reinlykke på Finnmarksvidda

Fotograf Einar Andreassen og reporter Nils John Porsanger intervjuer Junnan (Hans B. Hartvigsen, NRK).
Fotograf Einar Andreassen og reporter Nils John Porsanger intervjuer Junnan (Hans B. Hartvigsen, NRK).
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Å komme til Sameland er som å komme til en helt annen verden. Der bestemmer fortsatt de eldste, der styrer dyrene og naturen dagliglivet og der blir barna herdet til å mestre strabasene på vidda.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Et nærbilde av samisk kultur
I dokumentarserien får seerne oppleve reindrift og samisk kultur på nært hold. Familien Eira er stolte av å være reindriftssamer. De tar vare på gammel kunnskap om overlevelse i arktiske strøk. Samtidig er de svært moderne i sitt daglige virke.

Klær og teknisk utrustning for opphold på vidda er av beste sort. Samedraktene brukes bare til festbruk.

Den første høytidelige anledning i "Reinlykke"-serien er en ekte samisk frierferd. Det er Junnans eldste datter, Ann-Britt, som får besøk av sin frier i seriens andre episode.

Reindriftsamene deler året inn i åtte årstider som hver har sine klare gjøremål knyttet til det som styrer livet deres, nemlig reinflokken.

Første episode
Det er mai måned, og simlene stopper midtveis mellom Kautokeino og Kvænangen for å kalve. I vinterlandskapet kommer kalvene til verden, og de er ikke mange dager gamle før de på tynne ben holder følge med moren sin på vei til grønnere enger. Antallet kalver som overlever, er avgjørende for om reinflokken blir mer verdt, for den er familien Eiras levebrød og formue. Men reinsdyrene er også mat for rovdyr og offer for biltrafikk.


Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no