Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. august 2006 kl 19.55 Røst

Livet i havgapet

Røst: Fiskarheimen huser mange tilreisende fiskere i de hektiske vintermånedene. (Foto: Halvard Jakobsen)
Røst: Fiskarheimen huser mange tilreisende fiskere i de hektiske vintermånedene. (Foto: Halvard Jakobsen)
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever 681 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Høysesong
Foto: Halvard Jakobsen
Foto: Halvard Jakobsen
Tørrfisken er den soleklart viktigste næringsveien på Røst. Mesteparten fraktes til kontinentet, særlig Italia. Første episode begynner i februar, som er høysesong for fisket. Da bringes det inne flere titalls tonn med skrei hver dag til havnen i Røst. Denne skal raskest mulig henges til tørk for senere eksport. I denne perioden får Røst mange tilreisende som jobber med fisket.

Ung og gammel
Vi møter fiskeren Erling, som sammen med nærmere 500 båter legger ut på fisket i femtiden om morgenen. Erling fant kjærligheten på Røst for 12 år siden, og flyttet hit fra hjemstedet i Mausundvær i Sør-Trøndelag.

Oluf er 87 år gammel og har vært fisker hele livet. Like etter krigen begynte han å føre dagbok over livet på havet, og han blar gjerne i "Livets bok" for å finne svar på spørsmål om gamle dager.

Indiske Rino har to viktige funksjoner. Hun er både varaordfører og bestyrerinne på Fiskarheimen. I sari serverer hun skrubbsultne fiskere tradisjonell norsk mat.

Lene er nybakt mor til Saga. (Foto: Halvard Jakobsen)
Lene er nybakt mor til Saga. (Foto: Halvard Jakobsen)
Olaf er sønn på Glea, et av de seks familiedrevne fiskebrukene på Røst. Han har lyst på en karriere et annet sted enn Røst, og nå skal han på jobbintervju for en stilling i Milano.

Lene, derimot, er blant dem som bidrar til at befolkningen holdes oppe. Datteren Saga ble født for to dager siden, og nå er Lene spent på hvordan livet som alenemamma skal bli.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900