Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. april 2009 kl 22.30 Migrapolis: Ingen vei tilbake

I norsk eksil


I kveld handler Migrapolis om mennesker som har havnet i Norge uten at de i utgangspunktet har valgt det selv. De er i en situasjon der de ikke uten videre kan dra tilbake til sitt opprinnelige hjemland.

Tenzin Kalsang er født i Tibet og ble sendt i kloster da han var fem år. Tre år seinere flyktet han til India sammen med et hundretalls andre munker. Mange døde underveis.

Men Tenzin overlevde, og gikk på tibetansk skole i India. Da han var 12 år, ble han hentet av den norske Tibetanerhjelpen, og havnet på Gjøvik sammen med 40 andre gutter. 30 av dem reiste tilbake, mens Tenzin var en av dem som ble igjen.

For mange fristelser
Han gav opp munketilværelsen, giftet seg med ei norsk jente og fikk to barn.

– Det ble for mange fristelser, sier Tenzin og ler. I dag lever han i Melsomvik utenfor Tønsberg.

Tenzins liv i eksil er preget av hans utrettelige kamp for sine landsmenn i Tibet. Han er aktiv i Den norske Tibet-komité. Tre ganger har han søkt om visum for å besøke familien sin, men for en aktivist er det umulig.

– På en måte kan jeg si at jeg er en mektig person, som Kina ikke vil slippe inn, sier Tenzin.

Bonde fra Zimbabwe
Neil Zwart er en hvit afrikaner fra Zimbabwe. Hans familie har vært bønder der siden 1850-tallet. Men de solgte farmen sin og flyktet til Sør-Afrika før forholdene ble for ille i hjemlandet. Neil dro til Storbritannia for å studere, og det var der han møtte sin norske kjæreste og havnet i Oslo.

Han savner Afrika, men situasjonen er for ustabil til at han vil dra tilbake. Han sier at man ikke bør hate noen, men at han likevel hater Mugabe for at han har ødelagt landet.

Aktivist fra Burma
Min Min Oo Thanhtun (42) kommer opprinnelig fra Burma og bor på Holmlia i Oslo sammen med sin kone og sønn. Min Min er politisk aktivist og kjemper for demokrati i Burma. Familien har bodd i Norge i to år etter mange år i eksil i Thailand.

Min Mins far og to brødre var også politisk aktive mot regimet i Burma. De satt alle i fengsel, mens Min Min klarte å rømme fra Burma i en alder av 22 år. At han havnet i Norge, skyldtes anbefalinger fra nordmenn som Min Min hadde jobbet med i kampen for demokrati i Burma.

Min Min aner ikke om foreldrene fortsatt er i live, for han kan ikke kontakte dem. Drømmen er å få dra tilbake og bygge opp et fritt og demokratisk Burma. Min Min har lært seg uttrykket "Borte bra, men hjemme best" på norsk.

– Norge trenger ikke meg, men landet mitt trenger meg, sier Min Min.

Flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Migrapolis