Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. juni 2008 kl 20.10 Planeten vår: Skog

I skogens verden

En tiger smyger seg forbi en trestamme i Rajahstan i India. (Foto: Anup Shah/BBC)
En tiger smyger seg forbi en trestamme i Rajahstan i India. (Foto: Anup Shah/BBC)
I kveld skal det handle om jordas skoger - fra de eviggrønne barskogene i nord til tørrere løvskoger i sør. Vi møter de ensomme vandrerne, som gaupe og jerv, i skogbeltet på grensen til Arktis, til de over hundre meter høye trærne i California.

Selv om vi også ser nærmere på dyrelivet, er det trærne som er stjernene i kveld.

Trærne i taigaen som strekker seg over Sibir, ikke er særlig store i seg selv, men størrelsen på dette skogbeltet er derimot imponerende. Gjennom den korte sommeren produserer disse trærne nok oksygen til å forandre atmosfæren. Dyrelivet består av ensomme vandrere, som gaupe og jerv.

Lengre sør på kloden er trærne betydelig større. Vi blir med til California og de gigantiske redwood-trærne. De kan bli over tusen år gamle og kan strekke seg over hundre meter over bakken.

I tillegg ser vi nærmere på livet i løvskogene i Nord-Amerika og Europa, en sjelden og utrydningstruet leopardart i skogene øst i Russland og et av verdens snodigste treslag på Madagaskar.

Om serien
Den første sesongen av "Planeten vår" besto av fem episoder, og ble sendt på NRK høsten 2006. Nå er praktserien tilbake med seks nye episoder.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2006)
Originaltittel: Planet Earth (Series 2)
Produsent: Alastair Fothergill
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no