Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 1999 kl 21.45 Frieren

Frieren (ttv)


NRK1 søndag 21. november kl 21.45
Frieren

Frieren - en kjærlighetsthriller

Jack er en tilbakeholden og filosoferende mann som anstrenger seg for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet. Susanne er livlig og utadvendt, ubekymret og sikker i sin omgang med andre. To vidt forskjellige verdener kolliderer i denne kjærlighetsthrilleren som byr på både overraskende og foruroligende vendinger.
Jack (Jan Grønli) er i slutten av trettiårene, og lever isolert i sin lille leilighet som han har fylt med gamle aviser. Omgivelsene betrakter ham som en einstøing, opptatt av ting som ingen andre bryr seg om. Samtidig lever han på sin underlige måte i takt med de andre beboerne i gården, representert ved den snerpete og snakkesalige fru Gundersen (Kari Simonsen).
Så flytter en ung kvinne, Susanne (Turid Gunnes), inn i leiligheten ved siden av. Hun har forlatt ektemannen og en borgerlig småbytilværelse, og tatt med seg sin ti måneder gamle sønn til hovedstaden. Den impulsive og sosiale kvinnen sørger umiddelbart for å komme i snakk med sin nye nabo - uten å ense hans forlegne motstand. Før Jack vet ordet av det, har han påtatt seg rollen som barnepasser for Susannes lille gutt. Han lever sitt hemmelige liv i leiligheten hennes når hun ikke er der, lytter til hennes betroelser når hun kommer hjem og tar del i hennes bekymringer. Og når Susanne først har sprengt barrierene Jack så omhyggelig har bygget opp, settes en kjede av reaksjoner i gang. Resultatet blir katastrofalt.

Signaler til andre
- \"Frieren\" er en historie om hvor galt det kan gå når man er uforsiktig med hvilke signaler man sender ut til andre. Den skildrer med hvilken selvfølge noen mennesker tar omgivelsene, og hvordan de vikler andre inn i sine problemer uten å tenke på konsekvensene. Men det er også en historie om kjærlighet - om det å sprenge egne grenser, og om smerten ved å gjøre det, sier Eirik Nilssen Brøyn som har skrevet og regissert filmen, et kammerdrama, for NRK Drama.
Susanne kan spillereglene, hun er en av dem som lever \"i midten\". For henne er Jack en hjelper i en presset situasjon, en ubetydelig venn. Jack blir dypt forelsket og har ingen forutsetninger for å forstå det spillet hun trekker ham inn i.
- I den grad hun bruker ham, er det ikke mer enn det en \"likeverdig\" ville tålt. Problemet er at hun er blind for hva hun setter i gang ved å trenge seg inn i hans verden. Først når det er for sent, innser hun at forholdet deres er skjevt, sier Eirik Nilssen Brøyn.

Erik Nilssen Brøyn (f. 18.2.60)
er frilansinstruktør og forfatter, med utdanning fra instruktørlinjen ved Statens Teaterhøgskole.

NRK1 søndag kl. 21.45
Tidligere sendt 14.4.96

Bilde (via Scanpix/Internett)
Susanne (Turid Gunnes) og Jack (Jan Grønli)
(NRK-foto: Ole Kaland)

Film produsert av NRK Drama
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
I rollene: Jan Grønli, Turid Gunnes, Kari Simonsen, Bjørn Skagestad, Bab Christensen
Regi: Eirik Nilssen Brøyn