Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. desember 2002 kl 18.40 På vår lille, store jord

Elis våkne natt

Prinsesse Märtha Louise sammen med f.v. Charlotte, Eli Vu, Vartika og Hafsa. (NRK-foto: Anne-Liv Ekroll)
Prinsesse Märtha Louise sammen med f.v. Charlotte, Eli Vu, Vartika og Hafsa. (NRK-foto: Anne-Liv Ekroll)
I første program i serien om barn med en annen tro enn den kristne, skal vi møte Eli Vu. Familien hennes er opprinnelig fra Vietnam, og de er buddhister.

Eli Vu våker midt på natten og får ikke sove. Hun har så mange tanker som forstyrrer henne. Noen er glade og andre er triste.

Hun står opp og beveger seg rundt i leiligheten på Tøyen i Oslo mens hun tenker på ting som har hendt og det som skal hende.

Gjennom Eli Vus tanker og tilbakeblikk får vi ta del i hennes liv i førjulstiden - med familien, på skolen og i fritiden. Vi blir også med i tempelet og får høre om ritualer og skikker som preger hverdagen til Eli Vu.

Om buddhismen
Buddhismen blir kalt ”vennlighetens religion” og oppstod i India for nesten to og et halvt tusen år siden. Grunnleggeren Buddha, som opprinnelig het Siddhartha Gautama, var en prins som brøt opp fra familien og sitt beskyttede luksusliv da han var 30 år, og levde som omreisende, fattig munk til han døde 80 år gammel.

Buddhistene tror på sjelevandring, og at livet vårt blir påvirket av gode og dårlige handlinger som er gjort i tidligere liv. Buddhismen har rundt 500 millioner tilhengere, ca 7000 i Norge.

Om serien
”På vår lille, store jord” handler om hvordan barn som tilhører en annen tro enn den kristne opplever nedtellingen til jul. Her møter vi fire jenter i alderen 9 til 11 år som tilhører hver sitt trossamfunn – det buddhistiske, mosaiske (jødiske), muslimske og hinduistiske.

Tanken bak ”På vår lille, store jord” har vært å bygge bro og skape forståelse mellom barn fra ulike trossamfunn. Prinsesse Märtha Louise har den bærende kommentaren i programmene, og har også deltatt i prosessen med å utvikle serien.

Egenproduksjon fra Barn- og Ungdomsavdelingen
Kommentar: Prinsesse Märtha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


MER INFO:
  • Jul med prinsessen