Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. februar 2008 kl 20.15 Reinlykke

Store utfordringer for familien Eira

Liv er på flyttefot. ( Foto: Hans Børge Hartvigsen)
Liv er på flyttefot. ( Foto: Hans Børge Hartvigsen)
En svært slank utgave av Mikkel Isak kommer hjem fra opptakene til realityserien "Farmen" på TV2. I ti uker har han vært borte fra familien og reindrifta. Og nå er det Liv som er på flyttefot.

Liv pakker og reiser fra Kautokeino til Alta der hun får seg jobb som journalist i Alta posten.

Til vinterbeite
Vinteren er kommet til Finnmarksvidda. Det er mennene i Eira-familien som gjeter reinflokken på den 200 kilometer lange veien fra kysten til vinterbeitet i indre Finnmark.

Det er uvær og utrygg is over elver og vann. Det har skjedd flere ganger under høstflyttinga at folk har gått gjennom isen og druknet, sier Berit Marie, kona til Ole Mathis. Det er en risikofylt tid som gir de som sitter hjemme mange bekymringer.

Midt inne på vidda er det bygd et langt gjerde formet som en trang korridor. Reinflokken må føres gjennom dette for å ikke bli blandet med andre reinflokker i området. Utfordringene står i kø, det er ingen enkel oppgave å få den sky reinen gjennom en trang passasje.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt:Karoline Berg,23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no

Hjemmeside: www.nrk.no/reinlykke