Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. juni 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Det våres på Langedrag

Marie (15) deltar på sprangstevne i Oslo med fjordhesten Vilje i kveldens utgave av serien
Marie (15) deltar på sprangstevne i Oslo med fjordhesten Vilje i kveldens utgave av serien "Vi på Langedrag".
I det fine vårværet overnatter noen av ungdommene
under åpen himmel for om mulig å få et glimt av de sky tranene som nå skal være på vei fra vinteropphold på sydlige breddegrader. Men her er flere vårtegn.


Den første reinkalven har sett dagens lys på Langedrag, og både ulvetispa og gaupemor er drektige. Regissør Nævra planlegger å tv-overvåke gaupas fødsel.

Hestejenta Marie (15) skal starte på sprangstevne i Oslo med fjordhesten Vilje, og kanskje lar venninnen Renate seg overtale til å delta også. Nå vil Marie få vite om de mange treningstimene har gitt resultater.

Maries daglige liv
Denne gangen skal vi se litt nærmere på hestejenta Maries daglige liv. Hvordan er det å ha ansvaret for hester og andre dyr, før og etter skoletid? Hva med den lange
skoleveien? Hvordan er det egentlig å bo i et grisgrendt strøk, langt fra byenes pulserende ungdomsliv?

Marie bor på småbruket Natten ved Langedrag sammen ved foreldrene Tuva og Knut, søsteren Torun (9) og broren Gaute. Hun går på Rødberg ungdomsskole. Dyr, og spesielt hester, er den store interessen.

Nytt liv
På Langedrag er det spennende tider med mange fødsler. Vi
får i hilse på den nyfødte kalven til en av reinsimlene, mens både ulvetispa og gaupemor er drektige.

Nå skal det planlegges tv-overvåkning av gaupemor Fresia. Et lite kamera blir plassert helt innunder en steinhelle der en håper at hun skal føde ungene. - Dersom vi er riktig heldige, kan vi bli med på å avdekke noen av hennes familiehemmeligheter, forteller en spent og forventningsfull Arne Nævra.

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.


Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: , tlf. 23 04 78 53


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer