Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 21. juli 2001 kl 23.15 Nattkino: Kampen om regnskogen

Chico Mendes - miljøhelt og martyr

Chico Mendes (Raul Julia) - gummiarbeideren som ble fagforeningsleder og miljøaktivist.
Chico Mendes (Raul Julia) - gummiarbeideren som ble fagforeningsleder og miljøaktivist.
Veteranregissøren John Frankenheimer står bak kveldens prisbelønte film. Dem forteller historien om Chico Mendes, en brasiliansk gummiarbeider som viet sitt liv til kampen for å redde regnskogen i Amazonas.

Chico Mendes (Raul Julia) var lederen av en bevegelse som ville kjempe for å bevare regnskogene med fredelige midler. Mot seg hadde han finansfyrster og griske utbyggere som hensynsløst ville utnytte dette jungelområdets store naturressurser.

Mendes prøvde lenge å føre kampen med kloke ord og inntrengende appeller, og fikk med seg gummiarbeidere, indianere og småbønder i området. Han fikk heltestatus i hjemlandet og ble internasjonalt berømt, men det endte med at han ble myrdet på bestialsk vis i 1988, i en alder av 44 år.


Denne dramatiske historien ble først nedfelt i en bok av Andrew Revkin, en forfatter som hadde tilbragt flere måneder i Chico Mendes' landsby dypt inne i jungelen. Her fikk han oppleve konfliktene på nært hold og reiste etter hvert et litterært minnesmerke over martyren Mendes, en kompromissløs fagforeningsleder blant fattige gummitappere.

Prisbelønt
"Kampen om regnskogen" ble tildelt to Emmy-priser, tv-verdenens svar på Oscar, for beste regi og beste mannlige hovedrolle. Den ble også tildelt tre Golden Globe-priser for beste tv-film, beste mannlige hovedrolle og beste mannlige birolle (Edward James Olmos som fagforeningslederen Wilson).

Puertoricaneren Raul Julia ble lovprist for sin innsats i rollen som Chico Mendes. Dette var for øvrig hans siste rolle før han døde i en alder av 54 år i 1994. Raul Julia er særlig kjent for sin hovedrolle i "Edderkoppkvinnens kyss". Sonia Braga, som spilte i samme film, har rollen som miljøaktivisten Regina i kveldens film.

Amerikansk film fra 1994
Produksjon: Home Box Office
Originaltittel: The Burning Season
I rollene bl.a. Raul Julia, Sonia Braga, Kamala Dawson, Edward James Olmos, Nigel Havers, Luis Guzman
Regi: John Frankenheimer
Pressekontakt Anne-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53

Bilder (2 motiver)
Chico Mendes (Raul Julia) - gummiarbeideren som ble fagforeningsleder og miljøaktivist.

(F.v.) Chico Mendes (Raul Julia) med to av sine tilhengere, Regina (Sonia Braga, t.v.) og Ilzamar (Kamala Dawson).