Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. april 2004 kl 23.10 Dok1: Damene i vinduet

Sex-slaver eller -arbeidere?

I Nederland er prostitusjon et lovlig yrke som både private og staten tjener penger på. (Foto: Cinétévé)
I Nederland er prostitusjon et lovlig yrke som både private og staten tjener penger på. (Foto: Cinétévé)
Hva skal vi gjøre med prostitusjonen? spør den franske regissøren Hubert Dubois i en dokumentar om denne virksomheten i Nederland. Der er prostitusjon et lovlig yrke på linje med annet arbeid. I programmet utesker Dubois myndighetene, bordell-eiere, de prostituerte og kvinneorganisasjonene om "verdens eldste yrke".

Det heter seg at det er verdens eldste yrke, at det alltid har eksistert, at det er uunngåelig, osv. I Nederland er virksomheten lovlig, og både private og staten tjener penger på den. Men kan handel med sex bli noe annet enn slaveri og menneskeforakt?

Samfunnet kan tolerere prostitusjon, blir det svart. Og samfunnet gjør det, under forutsetning av at virksomheten ikke er for sjenerende.

Løsningen, vil enkelte hevde, ligger likevel i å gjøre som nederlenderne: Å legalisere prostitusjonen og la både private og staten tjene penger på den.

Dokumentaren tar oss med inn i en verden der salg av menneskets kropp er omgjort til et handelsområde, mer eller mindre likt ethvert annet handelsområde. Der bordell-eierne gjør seg rike, der kundene forsyner seg uforskammet og der staten håver inn skattepenger.

Ærbart yrke?
Men, spør mannen bak dokumentaren, kan man bare ved hjelp av noen liberale pennestrøk og politisk sandpåstrøing dekretere at prostitusjon skal være et like ærbart yrke som andre yrker? Vil det nederlandske eksempel noensinne kunne tjene som modell for EU?

Dokumentaren lar en god del masker falle, og flere av de utspurte blir lange i ansiktet. Uansett den sosiale konsensus som råder i Nederland om prostitusjon, gjenstår spørsmålet: Er lovlig prostitusjon også en form for slaveri?

Innkjøpt fransk program
Original tittel: La Vitrine Hollandaise /The Dutch Showcase
Regi: Hubert Dubois
Produksjon: Cinétévé / EMS Swynk /ARTE France (2002)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57