Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. oktober 2008 kl 21.25 Vintur med Oz og James

To engelskmenn med fransk i glasset

Mye rødt og en anelse hvitt blir det når James May (kjent fra BBCs bil-program
Mye rødt og en anelse hvitt blir det når James May (kjent fra BBCs bil-program "Top Gear", t.h.) og vineksperten Oz Clarke skal slå pjaltene sammen på vintur i Frankrike. (Foto: RDF Int.)
Vinlandet Frankrike, engelskmannen Oz Clarke (vinekspert) og hans landsmann James May (en slags engelsk Jan Erik "Autofil" Larssen) er smaksfulle og fargerike ingredienser i serien "Vintur med Oz og James".

Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBC-serien om biler, "Top Gear". I hjemlandet er Oz Clarke en kjent vinekspert, og i serien utfordrer han motorgale James til å lære litt om edle franske viner og deres fortryllelse. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to. Så reisen gjennom Frankrike – med James som sjåfør, selvsagt, i sin Jaguar – burde bli riktig underholdende.

Fløyte og vin
Selv om de to ikke akkurat slår pjaltene sammen, holder de på en måte ut med hverandre – så vidt – som reisekamerater. James har f.eks. tatt med seg en dommerfløyte. For å ha noe å blåse i når Oz er for høyttravende om franske viner. James har alltid ment at viner er til å drikke, ikke til å snakke om. Dessuten liker han best øl. I løpet av serien blir det derfor en del vinsmaking til fløyteblåsing.

Viner så dyre som biler
Vi skal til de mest kjente vindistriktene i Frankrike, og Bordeaux på vestkysten er første stopp. Lyrisk prat om struktur, kompleksitet og avslutning er noe som ikke gjør inntrykk på James. Derimot rygger han da Oz blir introdusert for en vin av madame May Elaine de Lencquesaing på hennes Chateau Pichon Longueville Comptesse de Lalande – mye fordi en av flaskene viser seg å være 150 år gammel og koster det samme som en bil.

Sør, vest, nord og midt imellom
Etter klabb og babb i første sending, bærer det sørover til vinregionen Languedoc-Roussillon i andre del. Her insisterer Oz på at James må lære vinlaging fra grunnen. Og han mener bokstavlig: Sammen med gjestearbeiderne Tom fra Sør-Afrika og newzealenderen Sam må James ut blant rankene og plukke druer. Etterpå skal druene knuses i de store karene, med bare føttene. Den største utfordringen for James blir å lage sin egen vin.

I sørvest ligger Provence, Frankrikes kanskje vakreste provins, med ditto gode viner. Etter diverse vin-eventyr her, durer våre engelskmenn oppover Rhone-dalen i James’ Jaguar, til Hermitage, Domaine Viret, Tavel og Chateau Neuf du Pape.

I nord mot tyskegrensen ligger Alsace, og de to besøker kjente "terroirs" som Rangen og Domaine Weinbach, hvor det er riesling-vin som teller. Burgund er naboregionen, og Oz tar James med til en av Frankrikes mest eksklusive vingårder, Le Montrachet. Serien avsluttes i landets nordøstre hjørne, Champagne.


Britisk dokumentarserie i seks deler (2006)
Originaltittel: Oz and James’s Big Wine Adventure, serie 1
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer