Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. mars 2001 kl 20.20 Den store klassefesten

Den store klassefesten (ttv)


NRK1 lørdag 17. mars kl 20.20
Den store klassefesten (8)

Bettan og Jørn hos Dan

To folkekjære artister er hovedpersonene hos Dan Børge Akerø i kveld, nemlig Elisabeth \"Bettan\" Andreassen og Jørn Hoel. De to er omtrent på samme alder og har i nesten hele sitt liv drevet med sang og musikk. \"Bettan\" stiller med klassen fra Majornas Gymnasium i Gøteborg og Hoel med sin 9.klasse fra Tromstun Ungdomsskole.

Som alltid dukker det opp informasjon om gjestene som sjelden har kommet offentligheten for øret. For hvem visste vel at \"Bettan\" har Dolly Parton som forbilde?

Elisabeth \"Bettan\" Andreassen
Bettans foreldre er fra to nabogårder i Sykkylven i Norge, men da eventyrtrangen ble for stor, flyttet de til Gøteborg. Her ble barna Elisabeth og Jan født. Da Elisabeth var syv år, ville foreldrene at barna skulle få vokse opp i mindre forhold, og de kjøpte seg en fiskeskøyte og flyttet til øya Knippla utenfor Gøteborg.

Både moren og faren er musikalske og opptrådte privat med trekkspill, gitar og sang. Bettan sier selv at hun hadde en idyllisk barndom med brennmaneter som eneste fare. De som kjenner henne, beskriver henne som positiv, utadvendt og sprudlende og aldri sur. Hun trallet og sang alltid og begynte i band en stund etter gymnaset. Så ble hun oppdaget av Lasse Holm, Sveriges svar på Rolf Løvland, og fikk jobb i bandet Chips sammen med Kikki Danielsson. De vant svensk Melodi Grand Prix i 1982. Deretter var det Bjørn Skifs som tok tak i henne og fikk henne inn i musikalen \"Spök\". Etter hvert traff Bettan Hanne Krogh, som hadde Bobbysocks-konseptet ferdig i hodet. De samarbeidet i et år før \"La det swinge\" ble vinnermelodi i Melodi Grand Prix og satte hele Norge på hodet.

De siste årene har Bettan gjort musikkshow, tv-jobber, plateinnspillinger, tre Melodi Grand Prix-deltakelser, revyer, musikal, Dizzie-show og konserter. De siste årene har hun samarbeidet mye med Jan Werner Danielsen, blant annet med julekonserter.

Jørn Hoel
Tromsøværingen Jørn Hoel debuterte med platen \"Ubarbert\" i 1982. Tittelen stemmer overens med hans image fra skoletiden: Jørn var den første i klassen med langt hår. Han var også en trubadur allerede på ungdomsskolen, og begynte tidlig med visesang. Hoel har spilt i flere band, \"Thunderbirds\", \"Happy\", \"Rute 26\" og \"Jørn og Steinar\". Totalt 11 plater har kommet ut signert Jørn Hoel, en av dem i samarbeid med Steinar Albrigtsen (i 1997). Jørns siste album er \"En blå løk\", som ble sluppet i fjor.

Stemmebåndet til Jørn er ikke en hel sirkel, men mer som en gresk O, Omega. Dette kalles også \"brusk\" på stemmen, og er årsaken til den særegne stemmen han har. Hans flotte utseende og sexy stemme førte til at han i 1988 ble kåret til Norges mest sexy mann. Samme år ble han også \"Årets Spellemann\". Hoel er gift med Lene Nymo, og sammen har de barna Kine Mariel og Sela Marie. Ekteparet bor på Fjellhammar utenfor Oslo.

NRK1 lørdag kl. 20.20
Blir også sendt i morgen (NRK2)

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Dan Børge Akerø
Prosjektleder: Siss Kvamme, 90828817
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilde
Jørn Hoel og Elisabeth \"Bettan\" Andreassen stiller i Den store Klassefesten hos Dan Børge Akerø i kveld. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)