Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. desember 2003 kl 19.45 Et forbilde

Tett på Ole Gunnar Solskjær

Under "Idrettsgallaen 2002" ble Ole Gunnar Solskjær tildelt prisen for årets forbilde. NRKs Dag Erik Pedersen har snakket fotballstjernen og miljøet rundt ham i Manchester. I dette unike portrettet får seerne et ærlig bilde av mennesket og idrettsmannen.

Mens engelsk fotball skjemmes av narkotikaskandaler, fyllekjøring, doping og tribuneslagsmål, står Ole Gunnar Solskjær fram som en viktig rollemodell for sporten. Solskjær har allerede en stor plass i Manchester Uniteds eventyrlige historie. Med sine 300 A -kamper og 115 mål for klubben har han vist seg som en svært begavet fotballspiller som har avgjort de mest prestisjefylte fotballkampene som et klubblag kan spille.

Sir Alex Fergusson legger ikke skjul på hvor viktig Ole Gunnar Solskjær er for Manchester United. – Han er en stor forballspiller, men hans evne til alltid å ville bli bedre og gjøre andre gode, er unik. Han har en holdning til denne sporten som inspirer hele laget, mener treneren.

Ærlig møte
Solskjær har aldri før latt seg intervjue i noe portrettprogram på tv, og han misliker tabloidene. Han forsøker å verne om seg og sin familie, og lar fotball og innsatsen på banen tale sitt eget språk. Regissør Nils Lund har utarbeidet ideen til dette programmet, og han jobbet i nesten et år før han fikk aksept både i Manchester United og hos Solskjær selv.

Dag Erik Pedersen møtte Ole Gunnar Solskjær i Manchester. Her forteller han åpent om hvilke verdier som er viktige for ham, og hva som har vært med på å forme ham både som fotballspiller og menneske. Han forteller om takknemligheten og kjærlighet til sine foreldre, og hvor mye hans første trener Ole Olsen både har betydd og fortsatt betyr for ham. Olsen var trener for Solskjær da han startet sin karriere i Clausenengen og fungerer fremdeles som hans mentor.

Trenere
Det er ikke bare Ole Olsen som har betydd mye for Solskjær på fotballbanen. I tillegg til Olsen har Dag Erik møtt Åge Hareide som trente Solskjær i Molde, samt Nils Johan Semb som var forutseende nok til å plukke ut Solskjær til U-21 landslaget.

Historien om Ole Gunnar Solskjær er som et eventyr. Men det er også et bevis på at det nytter og komme fra et lite norsk klubbmiljø, der dugnadsånden regjerer - og likevel bli en av verdens mest profilerte fotballspillere med fans over hele kloden.

NRK Sport
Programleder: Dag Erik Pedersen.
Regissør: Nils Lund
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78