Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. april 2000 kl 21.50 Bortenfor språket

Bortenfor språket (ttv)


NRK1 tirsdag 18. april kl 21.50
Bortenfor språket

Modernistisk fotokunstner

31. mars åpnet Astrup Fearnley Museet i Oslo en retrospektiv utstilling med Tom Sandbergs fotografiske arbeider. I forbindelse med utstillingen har NRK laget en dokumentarfilm om kunstneren. Filmen vises i påskeuken.

- Tom Sandbergs fotografier har et tidløst uttrykk. Billedkunstneren synliggjør og løfter det trivielle opp på et tankevekkende nivå, sier programskaperen Nils Petter Lotherington.

Tom Sandberg er en av Norges viktigste modernistiske fotokunstnere og har også gjort seg bemerket internasjonalt. Han fremstår som en av klassikerne blant dagens norske fotografer, og han står sentralt som utgangs- og referansepunkt når det gjelder kunstfotografi i våre dager.

Den omfattende mønstringen på Astrup Fearnley Museet viser kunstnerens utvikling gjennom de siste 20 årene og er den første store presentasjonen hvor man får et bredt innblikk i hans store produksjon.

Svart-hvitt
Sandberg arbeider konsekvent i svart- hvittskalaen og ofte i stort format. Bildene hans balanserer mellom eggende formlek og assosiasjonsfremkallende motiver. Utstillingen viser rundt 60 bilder i større eller mindre format, skapt over en lang periode, men med hovedvekt på arbeider fra de siste årene.

Bokutgivelse
I forbindelse med utstillingen, som varer frem til 4. juni, gis det også ut en bok, \"Tom Sandberg - Fotografi\". Hovedessayet er skrevet av den anerkjente kanadiske kunstskribenten Gary Michael Dault.

I forordet skriver direktør Åsmund Thorkildsen ved Astrup Fearnley Museet: \"Tom Sandberg arbeider innenfor en tradisjon man kaller straight photography. Dette begrepet betegner den sterke tendensen de siste hundre år til å rendyrke de estetiske sider som blir oppfattet som fotografiets egne. Interessen for medienes spesielle egenskaper og forskjell fra andre medier, har vært et av modernismens mest fremtredende trekk. Denne bevissthet og disiplin har vært viktig for dannelsen av fotografiets status som kunstart. I Tom Sandbergs tilfelle gir ikke dette seg utslag i noen streng, fundamentalistisk praksis. Klarhet i motivskildring, motvilje mot å skjære negativet og en nøktern fremkalling som ikke bruker mørkerommet til å fremelske kvaliteter som ikke allerede finnes i opptaket, er holdninger fra denne tradisjonen som Tom Sandberg har tatt med seg.\"

Tett utstillingsprogram
Tom Sandberg er født i 1953 i Narvik. Han har sin kunstutdannelse fra Storbritannia og bor og arbeider i Oslo. Tom Sandberg har deltatt på en rekke utstillinger både hjemme og ute, blant annet på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden og på Pompidou-sentret i Paris. På programmet i år står blant annet en utstilling på Trondheim Kunstmuseum, \"Sanselighet, Kjærlighet og Seksualitet\", og en utstilling i Berlin - foruten den store mønstringen på Astrup Fearnley Museet i Oslo i vår.

NRK1 tirsdag kl 21.50

Dokumentarfilm fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Ved Nils Petter Lotherington
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41
1