Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. november 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Hvorfor sank Kursk?

Sannheten om Kursk

Kursk på bunnen før hevingen – nå kommer også sannheten om tragedien
  til overflaten. (Foto: BBC)
Kursk på bunnen før hevingen – nå kommer også sannheten om tragedien til overflaten. (Foto: BBC)
Kursk-tragedien fanget en hel verdens oppmerksomhet. I de timene dramaet toppet seg sto ofrene i fokus sammen med Russlands tungrodde byråkrati og den russiske ekspertises hovmod. Historien om Kursks forlis er noe helt utenom det vanlige, og i følge denne BBC-dokumentaren er sannheten om det like ekstraordinær.

Kursk var den mest sofistikerte ubåt i hele den russiske marine. Den var tip-top moderne. Likevel gikk den til bunns 12. august i fjor. Drønnene fra ulykken gjorde utslag hos jordskjelvstasjoner over hele verden.

Hva hendte?
I kveldens Dok22 løftes sløret av noen av dekkhistoriene det offisielle Russland gav som forklaring på ulykken. 118 mann omkom, og tragedien er blant de verste ubåtulykkene i manns minne.

Russland hevder Kursk kolliderte med en ubåt fra NATO, en anklage som er fulgt opp med sterke indisier. Andre har pekt på sabotasje. Et scenario peker i retning av at noe ved Kursk forårsaket at ubåten ødela seg selv.

Ute i Barentshavet pløyer Russlands hovedfiende gjennom det meste av etterkrigstiden, NATO, bølgene både over og under overflaten. Det er fastslått at en britisk og to amerikanske ubåter spionerte på russerne da ulykken inntraff.

Den definitive forklaring
Folkene bak dokumentaren ”Hvorfor sank Kursk?”, med BBC-produsent Mark Hedgcoe i spissen, har utført omfattende undersøkelser i Russland, det øvrige Europa og i USA. Med i programmet er ubåteksperter, torpedokonstruktører og etterretningsanalytikere. For første gang kan nå den definitive historien om hva som senket Kursk fortelles.

I dokumentaren blir vi også med på forarbeidet til hevingen av Kursk – et samarbeid mellom russisk, amerikansk og europeisk ekspertise.

Innkjøpt dokumentar fra BBC
Originaltittel: What Sank The Kursk?
Produsent: Mark Hedgecoe
Prosjektleder: Bettina Lerner
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Kursk på bunnen før hevingen – nå kommer også sannheten om tragedien
til overflaten. (Foto: BBC)
2 Propellekspert dr. Barrie Mellor, en av mange vitenskapsmenn som forsøker å gi et svar på hvorfor Kursk sank. (Foto: Mark Hedgecoe, BBC)
3 Seismologen dr. David Bowers. (Foto: Mark Hedgecoe, BBC)
4 Admiral Valery Aleskin er den russiske marines hjemmelsmann i BBC-dokumentaren ”Hvorfor sank Kursk?” (Foto: Mark Hedgecoe, BBC)