Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. april 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Fra Donau til Dnepr

Michael Palin på catwalken

Michael Palin øver seg før han skal på catwalken og vise motedesigneren Katti Zoobs nye kolleksjon. (Foto: Basil Pao)
Michael Palin øver seg før han skal på catwalken og vise motedesigneren Katti Zoobs nye kolleksjon. (Foto: Basil Pao)
Den godmodige globetrotteren Michael Palin fortsetter sin reise gjennom det østlige Europa. Ungarn, Ukraina og Svartehavskysten står for tur i dette fjerde programmet i serien. Her debuterer Palin som modell på catwalken, og han møter en britisk heavy metalsanger som skal gifte seg med datteren til Ukrainas statsminister.

Etter et bedagelig elvecruise på Donau, ankommer Palin den romantiske byen Budapest. Hans guide i byen er Peter Zwack, som overlevde både nazistene og kommunistene og ble Ungarns første ambassadør i USA etter jernteppets fall.

Michael Palin besøker "Terrorens hus", som er laget til minne om folkeopprøret i 1956 og de mange som ofret livet under den påfølgende sovjetiske intervensjonen.

Viser moter
På kvelden besøker han salongen til den hotte motedesigneren Katti Zoob, og lar seg verve som modell under visningen av hennes sommerkolleksjon.

Fra den ungarske hovedstaden tar Palin toget østover mot Ukraina. Han reiser i huneren Attilas fotspor gjennom de enorme slettelandskapene, Pusztaen, og smaker på Ungarns gave til menneskeheten – dessertvinen Tokaier.

Etter oransjerevolusjonen
Mye har skjedd siden Michael Palin sist besøkte Ukraina i 1991. Den gang var hovedstaden Kiev hans stoppested i serien "Fra pol til pol", og en av dem han møtte var Vadim Castelli, som mente at forandringer var underveis. Hva mener han i dag, etter "den oransje revolusjonen"?

Det er stor ståhei i Ukraina under Palins besøk. Grunnen er at datteren til statsminister Julija Tymosjenko skal gifte seg med den britiske heavy metal-sangeren Sean Carr. Michael Palin får sitte bakpå Harley-motorsykkelen til Carr, og blir med for å hilse på hans brud.

Etter dette legger Palin ut på verdens lengste trolley-busstur – til Jalta. På det populære feriestedet ved Svartehavet tegnet Stalin, Roosevelt og Churchill opp det nye Europa-kartet i 1945 – en begivenhet som ble skjebnesvanger for så mange av de landene Michael Palin besøker i denne serien.

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang. Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Michael Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1