Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. januar 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

På nye eventyr med Brødrene Dal

Brødrene Roms (Knut Lystad), Gaus (Lars Mjøen) og Brumund (Trond Kirkvaag) Dal. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Roms (Knut Lystad), Gaus (Lars Mjøen) og Brumund (Trond Kirkvaag) Dal. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som er sporløst forsvunnet. Er de ikke på plass til Norges 100-års jubileum 7. juni 2005, så tilfaller Norge nabolandet Sverige igjen.


Gaus, Roms og Brumund Dal er i Finnmark for å undersøke om Altademningen har vært utsatt for sabotasje. Mens de arbeider med rapporten, blir de kontaktet av professor Bodil Surkle Fæhrt som vil vise dem jobben med moderniseringen av Brumunds hatt. Hun benytter samtidig anledningen til å demonstrere sin siste oppfinnelse, et kvanteratt. Med det kan man reise i historien og bestemme nøyaktig hvor man vil dra.

Samme kveld får brødrene er brev fra sine to nevøer Snerting og Joste og sin niese Mette-Mari Dal som er på vei for å hilse på sine berømte onkler.

Det som virkelig gjør Gaus, Roms og Brumund nysgjerrige, er et brev fra kongen som ber dem om å komme til slottet innen midnatt. De spreke brødrene stiller opp, men møter en fortvilet monark som viser dem protokollen fra Unionsoppløsningen i 1905, der en tilsynelatende bagatellmessig klausul kan få skjebnesvangre konsekvenser for Norge.

Med fortelleren på plass er Brødrene Dal plutselig midt i et nytt eventyr. Nå må Karl XIIs gamasjer oppspores før det er for sent!

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10

Vises også i Nett-TV.