Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. november 2003 kl 22.40 Ravi Shankar - mellom to verdener

Et liv i musikk

Ravi Shankar ca. 18 år gammel, lovende ung musiker fra en indisk artistfamilie i Benares. (Foto: BBC)
Ravi Shankar ca. 18 år gammel, lovende ung musiker fra en indisk artistfamilie i Benares. (Foto: BBC)
Etter mange og begivenhetsrike år utenfor India har Ravi Shankar vendt hjem igjen. Den unike musikeren har et like stort nedslagsfelt i Østen som i Vesten, og i dette portrettprogrammet får vi sjeldne konsertopptak med Shankar. Vi får også hilse på hans familie.

I "Ravi Shankar – mellom to verdener" følger vi den begavede unggutten fra Benares, allerede en lovende danser på 1920-tallet, senere en virtuos musiker og komponist gjennom et langt liv. I arkivopptak med Shankar følger vi ham gjennom 70 år (!) av hans kunstneriske virksomhet. Dette gjør programmet til en sjelden dokumentasjon av en unik kunstnerisk løpebane.

Øst/vest
Før verdensberømmelsen, som Shankar først opplevde midt i livet, var han barnestjerne i sin 20 år eldre brors indiske folkloregruppe. 18 år gammel valgte han å bryte med dansen, og studerte sitar-spill i flere år med musikeren U. A. Khan, var musikksjef i åtte år i Radio All-India, og startet National Orchestra of India før han ga seg ut på konsertturnéer i Europa og USA. Han skrev musikken til flere av Satayajit Rays filmer, spilte med fiolinisten Yehudi Menuhin og saksofonisten John Coltrane. Bl.a. introduserte Shankar den klassiske indiske musikken for et ungt vestlig publikum på Monterey Pop Festival i California og Woodstock Art and Music Fair i New York.

I programmet forteller Ravi Shankar om sin elev George Harrison i The Beatles. Shankar innrømmer at berømmelsen han opplevde på 60-tallet lett kunne ha gått ham til hodet. Men, som han sier, så hadde han på det tidspunkt berømmelsen kom, heldigvis halve livet bak seg. Og Shankar hadde fra ungdomsårene erfaring med stjernelivet: Da denne vakre inderen opptrådte i Hollywood som ung gutt, ville en verdensberømt kvinnelig filmstjerne i fullt alvor adoptere ham. Det hører med til historien at familien sa nei.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentar fra BBC Worldwide
Regi: Mark Kidel
Produsenter: Jane Weiner og Nicolas Blanc
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57