Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. august 2009 kl 22.15 Dokusommer: I bobla - da den sprakk

Bobla som sprakk

Henry Paulson var tidligere børsmann, og som finansminister i regjeringen Bush, var han imot statlig innblanding da den økonomiske krisen rammet Wall Street i fjor. (Foto: PBS International)
Henry Paulson var tidligere børsmann, og som finansminister i regjeringen Bush, var han imot statlig innblanding da den økonomiske krisen rammet Wall Street i fjor. (Foto: PBS International)
De første tegnene viste seg på Wall Street i mars i fjor. Nå er vi vitne til den største økonomiske krisen USA har hatt på 70 år. Hvorfor klarte verken politikere, økonomer eller banksjefer å forstå alvoret i det som skjedde?

En amerikansk dokumentar tar for seg den økonomiske kollapsen og ser på hva som skjedde med bankene Bear Stearns, Lehman Brothers og forsikringsgiganten AIG. Daværende finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke verken så, kunne stoppe eller rakk å bøte på den eskalerende krisen som kom.

Råtne boliglån
Da husfinansieringsboblen sprakk og milliarder av dollar i råtne boliglån ikke kunne innfris i 2007, begynte frykten å melde seg hos de store finansfirmaene på Wall Street. Sist vår begynte ryktene å spre seg om at investeringsbanken Bear Stearns kom til å gå konkurs. Bare noen timer etter at selskapets aksjekurs hadde falt fra 171 til 57 dollar, erklærte den seg bankerott. Sentralbanksjefen fikk i stand en redningsoperasjon for Bear Stearns ved hjelp av forretningsbanken JP Morgan, mot finansministerens vilje.

Ingen redningsplanke
Sjokkbølgene forplantet seg. Wall Street-børsens fundament begynte å slå sprekker da også investeringsbanken Lehman Brothers gikk mot konkurs i september i fjor. Ropene på en reddende finansminister og sentralbanksjef var høye – men til ingen nytte.

Dokumentaren følger tett på katastrofen som deretter satte inn for fullt.

Sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar (2009)
Originaltittel: Inside the Meltdown
Produsert av: PBS International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no