Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. november 2004 kl 19.55 Faktor: Bakom alle blånar

Kunstnerhotellet i Telemark

Faktors Ragnar Lurås har meldt seg på malekurs, og er spent på hva kunstneren Erlend Grøstad (81) vil si om det første oljemaleriet hans. (Foto: Geir Åge Jensen, NRK)
Faktors Ragnar Lurås har meldt seg på malekurs, og er spent på hva kunstneren Erlend Grøstad (81) vil si om det første oljemaleriet hans. (Foto: Geir Åge Jensen, NRK)
Rett etter krigen reiste to brødre fra Oslo for å gå i fotsporene til kjente norske kunstnere. De fant sitt paradis på Nutheim i Telemark, og fortsatt er Nutheim gjestgiveri et samlingssted for kunstnere og kunstinteresserte. Faktors Ragnar Lurås har meldt seg på det som kan bli et av de siste malekursene på hotellet.

I 1946 fikk Erlend Grøstad med seg lillebroren Terje på reise mot Vestlandet, men de kom aldri lengre enn til Nutheim i Flatdal i Telemark. Her forelsket de seg i hver sin datter på det vesle trehotellet, og også i landskapet og kulturen.

På Nutheim traff de kunstnere som Olle Ängquist, Kai Fjell og Harald Kihle, og jentene på hotellet kunne fortelle historier om Erik Werenskiold og Henrik Sørensen.

Blå kunst
I dag, snart 60 år etter at de kom til Nutheim første gang, er de to brødrene fortsatt imponert over naturen, og har begge fått Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt kunstneriske virke i Telemark.

Erlend Grøstad maler bilder, og er kjent som en blå maler. Han har holdt malerskole på Nutheim i over 40 år, mens Terje Grøstad har bygd både hjem og atelier nedenfor Nutheim. Han er en av landets mest kjente kirkeutsmykkere, og lager tresnitt og glassmalerier. Også hos ham er den blå fargen lett gjenkjennelig.

Ellen Grøstad Barstad, som er Erlends yngste datter, er med på å drive malerskolen og hotellet. Men hun er usikker på om hun tør å ta over driften etter foreldrene, og er redd for å gå konkurs. Er det en framtid for små familiedrevne trehotell blant alle hotellkjedene? Vil Nutheim overleve?

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK
Regi: Ragnar Lurås
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV