Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. oktober 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Historisk reise i England

Historien er vår veiviser


Slaget ved Hastings i 1066 er utgangspunktet for Justine Shapiros reise gjennom tusen år av Englands historie.

Slaget ved Hastings skulle bli et viktig skille i Englands historie. Landet ble nærmere knyttet til Frankrike, mens båndene til Skandinavia ble svekket.

Hvis man først har funnet veien til Hastings, er det en idé å slå inn på en av de mange turveiene som finnes her på Englands sørkyst. Justine drar til Beachy Head, ikke langt fra Eastbourne, for å beundre de hvite, stupbratte klippene. Her kommer hun også over et ytterst originalt overnattingssted, nemlig et ombygd fyr. Et feriested i en helt annen klasse er det luksusslottet som George IV lot bygge i Brighton i begynnelsen av 1800-tallet, The Royal Pavilion.

London er en spennende by også for historieinteresserte. Her finnes spor etter alle epoker i den vestlige sivilisasjonens historie. Fra byen ved Themsen drar Justine med elvebåt på kanalene nordover til Yorkshire. Før jernbanens tid ble både gods og passasjerer fraktet på denne måten. Nå har turistene også oppdaget denne behagelige måten å reise på. Yorkshire utforskes fra toppen av en toetasjers buss som skal være det eneste rullende hotellet i verden.

Neste stopp er kystbyen Whitby som inspirerte Bram Stoker til å skrive skrekkhistorien "Dracula". Skremmende blir det også når Justine overnatter på Lumly Castle fra 1300-tallet i Northumberland der det spøker hver natt. Langt hyggeligere er det da å ta en spasertur langs Hadrians mur på grensen mellom England og Skottland.

Justine Shapiro tilbakelegger neste etappe på sin historiske reise med et gammelt staselig tog drevet av et damplokomotiv. Liverpool, hjembyen til The Beatles, avlegges et besøk før Justine drar videre i veteranbil med kurs for Bath. Her møter hun den eksentriske markien av Bath og deltar i en hedensk fest i Glastonbury. Rundreisen avsluttes i Ottery St. Mary hvor fryktløse innbyggere skremmer vettet av tilskuere ved å løpe gjennom de trange gatene med enorme tjæretønner i lys lue for å feire Guy Fawkes Night. Denne folkefesten har også en historisk bakgrunn.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Lonely Planet på Internett: http://www.lonelyplanet.com/
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Fra en oppsetning av Slaget ved Hastings i 1066.