Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Gjesværstappan - nordligst og rikest

Ut i naturen: Gjesværstappan - nordligst

NRK1 tirsdag 13. februar kl 19.30
Ut i naturen: Gjesværstappan - nordligst og rikest

Sjøfuglenes sommerbolig

Rundt 40 sjøfuglarter finner hvert år veien til Gjesværstappan rett vest for Nordkapp.
Med forsker og fugleentusiast Karl Birger Strann som guide byr Ut i naturen i kveld på
en halvtimes vandring blant Norges vakreste sjøfugler i vårt nordligste og mest artsrike fuglereservat, som også kan oppvise en enestående variert flora.

Gjesværstappan er det nordligste fuglefjellet i fastlands- Norge. Dessuten er det kanskje det fjellet i Norge som har det største mangfoldet. Blant de mest kjente artene finner vi lundefugl, havsule, lomvi, havhest, skarv og havørn. Til sammen omlag 40 sjøfuglarter, i alt rundt to millioner individer!

I dette reservatet får ingen gå i land i hekketida. Men under kyndig ledelse av forsker Karl Birger Strann ble det gjort et unntak for NRKs Ut i naturen. Dermed kan seerne få være med på en unik vandring i denne naturperlen ytterst på Finnmarkskysten.

Yrende liv
Gjesværstappan består av tre øyer, 40 minutters båttur fra fiskeværet Gjesvær. Lundefuglen dominerer. Sjøfuglen med papegøyenebbet, det finnes nesten en halv million par, stortrives.
Her har den kort vei til matfatet, Barentshavet er nærmeste nabo. På Røst i Lofoten er lundefuglen en truet art, men slik er det ikke her. Bestanden er livskraftig og kommer tilbake hver eneste vår.

Om havsula på Gjesværstappan kan det også fortelles en solskinnshistorie. Den store og vakre sjøfuglen kom første gang hit på slutten av 1980-tallet. To par ble observert. I dag er denne kolonien vokst til 600 - 700 par.

Lomvien, derimot, er en truet art. Både på Gjesværstappan og ellers langs kysten. Man antar den ikke finner nok mat, og at mye lomvi drukner i fiskegarn. Tilbakegangen bekymrer forskerne og alle som bor langs kysten. Før Gjesværstappan ble reservat i 1983, var for øvrig lomviegg veldig populært hos eggsankere i Gjesvær. Men den tiden da folk kunne drive matauk i fuglefjellene er for lengst forbi.

For havørna og andre rovfugler er dette et eldorado. 40 - 50 havørner jakter her ute, og folk fra Gjesvær forteller at de har sett opptil 30 ørner i lufta samtidig.

Fuglesafari
De siste årene har det vært mulig å dra på fuglesafari med båt fra Gjesvær og ut til fuglefjellet.
Mange kombinerer det med et besøk på Nordkapp-platået. Men safaristuristene må nøye seg med å bruke kikkert fra båtdekket. Det slipper alle som ser på Ut i Naturen kveld!.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturprogram fra NRK Troms
Ved Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Mellom 600 og 700 par havsuler hekker på Gjesværstappan - og bestanden øker. (Foto: Karl Birger Strann)

2. Lundefuglen har også funnet seg vel til rette på Gjesværstappan. (Foto: Karl Birger Strann)

3. Karl Birger Strann fra Norsk institutt for naturforskning i Tromsø har fulgt bestandsutviklingen for de ulike fugleartene som hekker på Gjesværstappan siden 1982. (Foto: Viggo Brox)

4. Det er forbudt å gå i land på Gjesværstappan i hekketida. Men forsker Karl Birger Strann ordnet med dispensasjon. Dermed kan Bård Gudmund Hansen ønske Ut i naturen-seerne velkomne til dette eventyrlige fugleriket. (Foto: Viggo Brox)