Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. oktober 2004 kl 19.55 Faktor: Dansen med Gitte

Sin egen dans

Gitte Rio Jørgensen spilte moren til Kristoffer Joners rollefigur i
Gitte Rio Jørgensen spilte moren til Kristoffer Joners rollefigur i "Himmelfall". (Foto: NRK)
Nesten 70 år gammel debuterte dansk-norske Gitte Rio Jørgensen som skuespiller mot Kristoffer Joner i "Himmelfall". Det endte i Amanda-nominasjon som beste kvinnelige skuespiller. Faktors Steinar Birkeland tar seerne med på en reise i Gittes liv, fra ungdomstiden i København fram til drømmedebuten på lerretet.

- Jeg trosser hemningene mine og gjør det jeg ikke tør, sier Gitte selv. Til tross for at hun var fersk i filmbransjen har hun en lang karriere bak seg som blant annet billedkunstner, konkurransedanser, danseterapeut, språkstenograf og faglærer i datakunnskap.

Å følge drømmene sine
Vi blir med tilbake til ungdomstiden i København, husmorlivet i Bergen, uførhet og den møysommelige veien fram til virkeliggjøringen av drømmen om å stå foran et filmkamera.

I godt voksen alder bestemte hun seg for å slutte å tilpasse seg det såkalte normale, og gjøre det hun selv hadde lyst til. Å holde kreativiteten tilbake gjorde henne rett og slett syk. Fortellingen om hennes liv handler om spennet mellom å følge plikt eller drøm, om presset fra tidsånden, og om å tørre å gå sin egen vei uansett alder. Eller som det står på Gittes visittkort: "Pene piker kommer til himmelen, vi andre kommer så langt vi vil".

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks, Bergen
Programskaper: Steinar Birkeland
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252