Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. mai 2007 kl 20.25 Opsahls Arvegods

En stor sceneartist

Arve Opsahl i et portrettintervju fra 2001. (Foto: Paul Paiewonsky)
Arve Opsahl i et portrettintervju fra 2001. (Foto: Paul Paiewonsky)
I forbindelse med Arve Opsahls bortgang, får vi en gjensyn med Andreas Diesens portrettprogram fra 2001. Det gir oss en gjennomgang av Opsahls teater-, film- og tv-liv.

Han kunne se tilbake på over 60 år i bransjen.
Og i motsetning til mange av sine kolleger fornyet Opsahl seg og fikk stadig nye "fans".

Arve Opsahl ble fast ansatt på Oslo Nye Teater i 1967. Samtidig spilte han inn flere filmer. Som Egon i "Olsen Banden" gjorde Arve Opsahl stor suksess blant et nytt publikum. Enda en ny gruppe "fans" dukket opp da Opsahl fikk rollen som "Henry" i tv-komedien "Mot i brøstet". Serien ble produsert i nesten 150 episoder, og er den mest spilte komiserien i Norge.

I senere år har Arve Opsahl vært med i den siste "Olsen-bande"-filmen, og han har også vært med på en én times millenniumsvideo, hvor "Mot i brøstet"-gjengen møter "Carl & co"-gjengen – en video som solgte i over 100 000 eksemplarer, og som med stor suksess ble sendt på TV2 i 2006.

Komikeren Theobald
Arve Opsahl begynte som sjokoladegutt på Chat Noir på midten av 30-tallet. Etter hvert dro han rundt i landet og opptrådte som "Komikeren Theobald". To gamle tanter forbød ham å bruke sitt eget navn… I 1941 sto han på scenen for første gang, og han ble fast ansatt hos Jens Book-Jenssen på Chat Noir i 1945.

Kjente og kjære figurer
Arve Opsahl forteller i portrettet frodig og ærlig om sin lange kunstneriske karriere, og det blir gjensyn med flere av hans kjære figurer, "Ticketen", "Marinegasten", "Rømlingen fra gamlehjemmet" og mye, mye mer. Det blir også et gjensyn med Arves personlige favoritt, "Nettopp da blir en ny kineser født". Nummeret hadde en så alvorlig undertone at det ble tatt av revy-programmet i weekendene. Det ble for sterkt for et lystig publikum.

Han forteller om både morsomme og farlige episoder under filminnspillingene. Det var ikke snaut det skuespillerne ble utsatt for – og de var sine egne stuntmenn. Arve Opsahl har også en stor plateproduksjon å se tilbake på, og hoveddelen er samlet i CD-platen "Jubeljubilanten" som kom ut i 1996.

Programmet ble første gang sendt 17. mai 2001.

Egenprodusert program fra NRK Underholdning(2001)
Programansvarlig: Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no