Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. juni 2008 kl 21.10 Dokumentar: Castro mot Kennedy - stemnemøte med døden

Derfor måtte Kennedy dø

Ble Kennedy myrdet av Castro?
Ble Kennedy myrdet av Castro?
Var det Fidel Castro som bestilte drapet på John F. Kennedy? Kveldens tyske dokumentar mener å kunne bevise at Oswald var hyret inn som leiemorder av den kubanske etterretningstjenesten.

Snikmordet på John F. Kennedy den 22. november 1963 i Dallas er et av forrige århundres store mysterier. Politiet arresterte kort etter drapet en gjerningsmann, Lee Harvey Oswald. Men to dager etter anholdelsen ble Oswald skutt og drept av nattklubbeieren Jack Ruby.

Dette merkverdige hendelsesforløpet har ført til en lang rekke mer eller mindre fantasifulle konspirasjonsteorier gjennom de siste førti årene.

Leiemord
Også den tyske dokumentarfilmskaperen Wilfried Huismann har vært fascinert av drapet på Kennedy. Etter flere års research mener han å kunne bevise at Oswald var hyret som leiemorder av den kubanske etterretningstjenesten.

Bakgrunnen skal ha vært den uforsonlige kampen mellom Fidel Castro og brødrene John F. og Robert Kennedy.

Grisebukta
Krigen mellom Kennedy-brødrene og Fidel Castro begynte i april 1961, da en brigade av eksilkubanere, støttet av USA, invaderte Grisebukta på Cuba i et forsøk på å styrte Castro. Invasjonen mislyktes, noe som ble et sviende nederlag for president Kennedy.

Ifølge Huismann satte fiaskoen i Grisebukta i gang en kjede av begivenheter som måtte ende med den ene av de to motstandernes død.

Oswald I Mexico
Etter drapet på Kennedy avdekket amerikansk etterretning at hans drapsmann hadde vært i Mexico kun få uker før skuddene falt. Men informasjonen om hva han hadde foretatt seg under oppholdet, var så oppsiktsvekkende at den nyinnsatte president Lyndon B. Johnson straks satte en stopper for all videre etterforskning.

Johnson skal for enhver pris ha villet forhindre sannheten i å komme fram. For dersom det ble kjent at Fidel Castro hadde myrdet USAs president, fryktet han at høyresiden i amerikansk politikk ville overta makten i generasjoner framover. Derfor ble det skapt et bilde av Lee Harvey Oswald som en fanatisk og ubalansert einstøing.

Programskaper Huismann har blant annet basert seg på materiale fra Mexicos hemmelige politi. Programmet inneholder dessuten intervjuer med tidligere agenter i CIA og FBI samt kubansk og meksikansk etterretning.

Programmet er sendt tidligere.

Tysk dokumentar (2005)
Originaltittel: Rendezvous mit dem Tod
Produsert av Wilfried Huismann for WDR
Norsk kommentar: Sigrun Slapgard
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900