Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. januar 2007 kl 21.30 Krøniken

Tid for endring

Ida (Anne Louise Hassing) opplever at Søren (Troels Lyby) misliker hennes ønske om å fullføre utdannelsen. (Foto: DR)
Ida (Anne Louise Hassing) opplever at Søren (Troels Lyby) misliker hennes ønske om å fullføre utdannelsen. (Foto: DR)
I kveld og den påfølgende mandagen sender NRK1 de to absolutt siste episodene av Krøniken - den suksessrike danske dramaserien om Søs, Ida, Palle - og Danmark.

Etter 20 episoder nærmer vi oss nå avslutningen på historien om Ida, Søs, Palle, Kaj Holger, Karin, Børge, Karen og ikke minst, de fire unge. Barna er nå i stor grad blitt sentrale figurer: Idas sønner, Bo og Henrik, Karens datter Emma samt Palle og Søs’ datter Margrethe.

Det er gått tre år siden vi forlot alle i serien sist, og historien er kommet frem til sommeren 1972. Debatten i landet er preget av den forestående avstemmingen om Danmarks eventuelle innlemmelse i EF. Også i den enkelte familie skal diskusjonene for og imot EF sette sine markante spor.

Vanskelige familieforhold
Hjemme hos Kaj Holger og Karin gleder Kaj Holger seg til at Henrik kan avlaste sin farfar på Bella. Kaj Holgers livsverk er hardt presset, og han har begynt å vakle i troen på fabrikkens overlevelse. Karin sliter med hjerteproblemer og savner barnebarnet Bo som har forlatt Danmark. Dessuten gjør det henne svært vondt å være vitne til Kaj Holgers forskjellsbehandling av de to brødrene.

Ida har valgt å akseptere yngstesønnen Henriks store engasjement i Bella, men ønsker samtidig at eldstemann Bo vil gjenoppta kontakten med familien. Ellers er Idas liv preget av ønsket om å endelig fullføre sin universitetsuddannelse. Hennes stigende selvstendighet gir til gjengjeld problemer i forholdet til Søren, som begynner å føle seg oversett.

Søs og Palle har stadig litt kontakt med hensyn til datteren Margrethe, men er ellers begge på vei inn i nye forhold. Mens Palles karriere er i fremgang, er Søs på nippet til å resignere i forhold til den mannsdominerte tv-bransjen. Margrethe drømmer fortsatt om å bli skuespiller, selv om Søs gjør hva hun kan for å få henne på andre tanker.

Karen er også opptatt av sin datters liv. Hun opplever til sin stigende bekymring og irritasjon at Emma kun bruker sin tid og oppmerksomhet på å degge for sine barn, og ikke minst sin mann.

Men så eksploderer det hele hos Børge og Karen, i en diskusjon for og imot EF, og denne kvelden får ganske store konsekvenser…


Om Krøniken
Stig Thorsboe er mannen bak den store familiesagaen og tv-fortellingen om det moderne Danmark og velferdsstatens fødsel.

Hele "Krøniken" utspiller seg i løpet av 25 år, i en tidsepoke hvor det danske samfunnet i stor grad forandrer seg. Velferds-Danmark skapes, og familiemønstrene endrer seg på en måte ingen hadde kunnet forestille seg. Danmark melder seg ved seriens start i 1949 inn i NATO, og ved seriens slutt i 1972 inn i EU.

Serien dreier seg dermed ikke bare om hovedrolleinnehavernes liv og utvikling, men gir også et innblikk i Danmarks historie som har hatt stor betydning for hvordan landet er i dag.

NRK1 sendte de første avsnittene i september 2004 og har siden vist 20 episoder av den populære serien. 8 og 15. januar 2007 sendes de to absolutt siste.

Dansk dramaserie (2004)
Originaltittel: Krøniken (sesong 4)
Produsert av: DR TV Drama
Manus: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad
Med: Anders W. Berthelsen (Palle), Anne Louise Hassing (Ida), Maibritt Saerens (Søs), Waage Sandø (Kaj Holger), Pernille Højmark (Karen), Dick Kaysø (Børge), Stina Ekblad (Karin), Troels Lyby (Søren), Signe Skov (Emma), Julie Riis (Margrethe), Martin Greis (Henrik), Bo (Pelle Nordhøj Kann) m. fl.
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no
LENKER
  • Les mer