Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. oktober 2002 kl 23.20 Lesekunst: Storbyens ansikt

Usømmelige bøker

Gunnar Grøndahl fortsetter sine dykk i verdenslitteraturen (NRK-foto: Ole Kaland)
Gunnar Grøndahl fortsetter sine dykk i verdenslitteraturen (NRK-foto: Ole Kaland)
Året 1857 var et viktig år for litteraturen i Frankrike. Da utkom to bøker, en roman og en diktsamling, som begge ble beskyldt for å være usømmelige straks de utkom. Den ene, romanen til Gustave Flaubert, ble frikjent. Den andre, diktsamlingen til Charles Baudelaire, ble dømt. Seks av de hundre diktene måtte han fjerne. I ettertid er det de som mener at disse var 1800-tallets viktigste bøker.

Diktsamlingen til Baudelaire heter ”Les fleurs du mal”, ”Det ondes blomar”. Han skriver sine dikt idet Paris vokser fram som moderne storby. Men Baudelaire har det ikke godt. Han ser på forandringen og fornyelsen med blandede følelser.

Boken ”Madame Bovary” handler om en ganske alminnelige landsbylege og kona hans, Emma. Hun drømmer seg vekk fra landsbyens trivialiteter og til et annet og mer spennende liv i storbyen Paris. Hun lurer på hvor det blir av den lykken og lidenskapen hun har hørt skal følge med et ekteskap.

– Det er en bok om ingenting, skal forfatteren Gustave Flaubert ha sagt. Professor Per Buvik ved Universitetet i Bergen mener ”Madame Bovary” er et mesterverk. Vi blir med Buvik til Paris midt på 1800-tallet, og til de to franske forfatterne Gustave Flaubert og Charles Baudelaire.

Om serien
I høst har du virkelig sjansen til å bli bedre kjent med den store verdenslitteraturen – med bøker du kanskje har lest, mener du har lest, eller mener du burde ha lest. NRK Fjernsynet har laget ti halvtimes programmer, som dykker ned i litteraturhistorien og henter fram mange av de viktigste tekstene og forfatterne. Det begynte med den store fortellingen om Oddyssevs, og det ender i vår egen tid med forfattere som Joseph Conrad og Naguib Mahfouz. Gunnar Grøndahl er programleder for tv-programmene.

NRK P2 sender parallelt 16 radioprogrammer med litt mer litteraturfilosofiske emner. Tilman Hartenstein er ansvarlig for radioprogrammene. I tillegg vil NRKs nettsider legge ut en mengde artikler om forfattere, litterære epoker, tidtavle og nyskrevne intervjuer med fagfolk om litteratur. Tom Egil Hverven er ansvarlig for nettdelen.

Hvis du vil lære enda mer om litteratur, kan du ta imot universitetenes tilbud om nettbasert fjernundervisning i litteraturvitenskap. Opplysninger om dette finnes på internett lesekunst.no. Hele Lesekunst-prosjektet er et samarbeid mellom NRK og de fire universitetene her i landet.

Programmet sendes i reprise på NRK2 fredag 18. oktober kl 19.00 og på NRK1 søndag 20. oktober kl 17.00.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf 23 04 74 83

LENKER
  • Lesekunst på nett