Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. oktober 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Databedraget

Databedraget

Hendrik Schön var på vei opp og fram i forskningsverdenen. Men så ble han avslørt.. (foto. NRK)
Hendrik Schön var på vei opp og fram i forskningsverdenen. Men så ble han avslørt.. (foto. NRK)
Tenk deg en verden hvor sykdommer kan helbredes enkelt ved hjelp av en injeksjon av ørsmå roboter, ikke større enn et molekyl. Kveldens program handler om en ung og meget framgangsrik forsker, Hendrik Schön, som kunne føre oss nærmere disse nanorobotene.

Schön ville lage en organisk transistor. Transistorer er det som styrer datamaskinene våre, og det finnes ofte millioner av dem i en databrikke. I de siste 40 årene har man klart å gjøre transistorene mindre og mindre, og dermed har man klart å putte stadig flere av dem inn i databrikkene. Det har gjort at datamaskinen har fordoblet sin kapasitet hver 18. måned. Men det er en fysisk grense for hvor mange av dagens transistorer man kan putte på en databrikke. Og stopper denne utviklingen, kan det føre til økonomisk tilbakeslag i verden.

I dag lages transistorene av grunnstoffet silisium, men Schön mente at løsningen lå i å heller lage transistorer av organiske molekyler basert på karbonatomer. Slike transistorer blir mye mindre enn silisiumtransistorer, og vi vil kunne pakke enda flere av dem inn på en databrikke. Kanskje ville de kunne formere seg slik levende celler gjør.

Schön var ikke den eneste som ville lage organiske transistorer, men ingen andre hadde klart det. Schön derimot, lyktes med dette som med alt annet han foretok seg. Eksperimentene han gjennomførte ble det gjennombruddet mange hadde ventet på.

Men så skjedde det noe som ingen kunne forutse og som ikke skal røpes her, men historien utviklet seg raskt til å bli en detektivhistorie.

Om Schrödingers katt
Synnøve Nes (30) vikarierer som programleder for Gry Molvær i høst. Synnøve er utlånt fra Her og Nå på P1, og har tidligere blant annet jobbet i Sommeråpent og Dagsrevyen.

Gry har permisjon fra Schrödingers katt for å lage en dokumentar om et av de største forskningsprosjekter i nyere tid, og i den forbindelse har hun vært på tokt med forskningsskipet G.O. Sars. Dokumentaren vil bli sendt på NRK i romjulen, men enkeltinnslag fra ekspedisjonen kommer i Schrödingers katt ut over høsten.

Egenprodusert faktaprogram fra program RIKS, Trondheim
Programleder: Synnøve Nes
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf: 73881661/99599760