Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. mai 2000 kl 22.00 Visjoner og illusjoner

Visjoner og illusjoner (ttv)


NRK1 onsdag 10. mai kl 22.00
Visjoner og illusjoner (3:3)

På barrikadene for innvandrerkvinner

- Innvandrerkvinner er dobbelt undertrykket, både av sine egne menn og det norske samfunnet, fastslår Fakhra Salimi, som kjemper mot fordommer. Vi møter den frittalende innvandrerkvinnen i det tredje og siste programmet i serien \"Visjoner og illusjoner\".

Fakhra Salimi kom fra Pakistan til Norge som 20-åring. Siden har hun kjempet for innvandrerkvinnenes rettigheter. Hun startet den første organiseringen av innvandrerkvinner i Norge, Foreign Women Group, i 1979. I dag heter organisasjonen MIRA og har statstøtte, men i mange år kjempet kvinnene bare på idealistisk grunnlag. Hva har skjedd på 22 år når det gjelder innvandrerkvinnenes situasjon i Norge?

- Frigjøring er en indre prosess. Det tar tid. Det viktigste jeg kan gjøre er derfor å styrke kvinnes selvbevissthet, sier Salimi. Hun er mest oppgitt over den såkalte treårsregelen, som slår fast at innvandrerkvinner ikke får selvstendig juridisk status før etter tre år. Den fører til en bruk- og kastmentalitet hos mange menn. Oppfyller ikke kvinnen forventningene, blir hun byttet ut og sendt ut av landet. Det er tragisk at det er mulig i et land som Norge i 2000, sier Salimi.

Men Fakhra Salimi har motstandere både blant innvandrere og nordmenn. Noen av dem tar til motmæle i kveldens program.

Om serien
\"Visjoner og illusjoner\" er en serie som lar unge mennesker med sterke meninger om framtiden komme til orde. Det er mennesker som kjemper for sine påstander, og som møter motstand. I en halv time vil de prøve de å overbevise deg om sin visjon. Så er det opp til deg å avgjøre hvor visjonære de måtte være.

NRK1 onsdag kl 22.00

Kulturdokumentar fra Nordisk film
Regissør: Gry Winther
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123