Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 22. desember 2009 kl 21.05 Gatas dans

Positiv livsstil i et brutalt miljø

De unge danserne maler ansiktene. (Foto: Lionsgate International Television)
De unge danserne maler ansiktene. (Foto: Lionsgate International Television)
Dokumentaren tar oss med til gatene i Los Angeles der dansestilen "clowning" ble til. Dansen er en kunstnerisk uttrykksform som oppstod som en reaksjon på undertrykkelse.

Den aggressive og visuelt flotte dansen moderniserer ritualer fra afrikanske stammer og fremstår som grensesprengende atletiske øvelser. Kveldens dokumentar følger utviklingen dansen har hatt: Vi møter Tommy Johnson som først skapte stilen i forbindelse med opprørene i kjølvannet av Rodney King-episoden (1992), og som kalte dansen for "clowning".

Vi møter også barna som utviklet dansen videre til det de nå kaller for "krumping". Barna bruker dansen som et alternativt til det vanlige gjengmiljø; de danner sine egne tropper, de maler ansiktene som om de var krigere og de opptrer for å utfordre rivaliserende dansegjenger.

"Krumping" blitt en livsstil for disse barna som vi møter i dokumentaren. De er omringet av narkotika, gjengkriminalitet og fattigdom, noe de har klart å heve seg over. Vi får et nært portrett av disse barna, som har skapt en kunstart – og ofte en familie – i et miljø der dette var tidligere mangelvare.

Programmet er sendt tidligere

Dokumentar
Originaltittel: Rize
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900