Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. april 2000 kl 22.00 NY adresse: Webdesigner Morten Sohlberg

NY adresse: Webdesigner Morten Sohlberg


NRK1 onsdag 5. april kl 22.00
NY adresse: Webdesigner Morten Sohlberg

Morten Sohlberg @ Sessions.edu

Den norske designeren Morten Sohlberg kom til New York for seks år siden med drømmen om å starte sin egen designskole. I dag driver han eget designbyrå og designskole på Internett - Sessions.edu. Bjørn Fredheim har møtt ham i Soho der han har sitt hovedkvarter.

Morten Sohlberg kommer fra Oslo og er en slektning av den kjente norske maleren Harald Sohlberg. Morten er designer og direktør for egen designskole på Internett - Sessions.edu.

Hans idé er at alle mennesker kan få den utdannelsen de selv ønsker - via Internett. Han er i oppbyggingsfasen, og i New York vil det i hovedsak si å skaffe penger. I programmet følger vi ham i møter med investorer og andre designfirmaer. Hovedhensikten er å markedsføre Internettskolen på best mulig måte.

Store penger
Etter norsk målestokk er det store summer det dreier seg om, og som han selv sier så forbruker han dobbelt så mange penger hver måned som han tjener.

Det ser likevel ut til at investorene er villige til å satse millioner av dollar for at han skal lykkes. Det store spørsmålet er om han får signert kontrakten som markerer starten på fase to - prising av firmaet til minimum 20 millioner dollar. Målet er at firmaet skal på børs i løpet av tre år, og ifølge ham selv vil omsetningen ligge på ca. 130 millioner dollar i løpet av et år. Det gjelder å vokse raskt - i Internett-tempo.

Morten Sohlberg er bosatt i nærheten av China Town, og har en kinesisk kone som er økonomiutdannet og tidligere arbeidet med høyrisikoinvesteringer på børsen i New York .
I dag har Sessions.edu ansatt ca 30 lærere over hele verden. Internettadressen er: http://www.sessions.edu.

Fire kunstnerportretter
Under fellestittelen \"NY- adresse\" møter vi fire unge norske kunstnere som er bosatt i New York og som alle har gjort seg bemerket innenfor sitt felt. I de to første programmene møtte vi danseren Martin Løfsnes og fotografen Anne Katrine Senstad. I kveld er turen kommet til Morten Sohlberg som driver et online-akademi for design. Klesdesigneren Elisabeth Surdal møter vi i det fjerde og siste programmet.

- Hvert av programmene er gjort i løpet av 3 - 5 dager, og vi følger hovedpersonene i arbeid og fritid, forteller manusforfatter og regissør Bjørn Fredheim. De fire unge norske kunstnerne vi møter i serien har alle det til felles at de synes New York er et spennende og utfordrende sted å jobbe. Enkelte synes nok at hjemlandet, i noen tilfeller, ikke har gitt dem de utfordringene, og kanskje heller ikke mulighetene, de ønsket. I New York er det lettere å bli akseptert for den man er og få gehør for ideer som hadde vært vanskelig å gjennomføre i Norge.


Alle opptakene ble gjort i løpet av 20 svært hektiske dager i New York, og i høyt tempo. - Å følge \"våre\" personer er ikke alltid like lett i en hverdag og et miljø som skiller seg ganske radikalt fra Norge. Det paradoksale er at bare det å få lov til å gjøre opptak, absolutt ikke er noen selvfølge i en by og et land der store deler av menneskenes hverdag er relatert til fjernsyn, sier Bjørn Fredheim.

NRK1 onsdag kl 22.00

Billedtekst
Morten Sohlberg driver et online-akademi for design i New York. (Foto: FOCUS film 2000)

Dokumentarserie i fire deler om unge norske kunstnere i New York
Produsert av FOCUS film i samarbeid med NRK
Manus og regi: Bjørn Fredheim, mobil 90 08 32 27

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41