Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. april 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Kort og fyndig

Typisk norsk ledes av den alltid sprudlende Petter W. Schjerven. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Typisk norsk ledes av den alltid sprudlende Petter W. Schjerven. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Både reklame og avisoverskrifter forsøker å skape oppmerksomhet og vekke interesse. Blant virkemidlene finnes slagord, rim og ordspill. Typisk norsk ser nærmere på hvordan det fungerer. Og finnes det bevaringsverdig graffiti? Men aller først: de fire store.

"De fire store" er et begrep i norsk litteraturhistorie. Men klarer folk å huske hvem de er, og hvorfor er det en av dem som glemmes oftere enn andre? Og hvem av dem, om noen, kommer til å bestå? Petter W. Schjerven spør litteraturviterne.

Typisk norsk: Fordi du fortjener det
Løssalgsaviser konkurrerer om oppmerksomheten. Det samme gjør ulike produkter i butikkene. Hvilke mekanismer benytter de for å virke fristende for lesere og kunder? Slagord og overskrifter er helt avgjørende.

Journalist Nils Christian Geelmuyden er en mester innen faget, og han avslører litt om hvordan han jobber. I tillegg blir vi med inn i VG for å se hvordan en avisside skapes.

Kunst eller forsøpling
Det er en evig runddans: Noen lager en "tag" eller "piece", og like etter blir den forsøkt vasket bort. Er graffiti kunst eller forsøpling, og går det an å forene de to? I kveldens Typisk norsk fortelles historien om en spesielt gjenstridig Rolling Stones-hyllest.

Ukens gjest er journalist Sissel Benneche Osvold i Dagbladet. Hun har høstet mye anerkjennelse for sin skrivekunst, men er hun like flink i nynorsk?

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket. Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),
Vises også i Nett-TV.