Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. januar 1999 kl 21.15 Til debatt

Til debatt

NRK1 onsdag 6. januar 1999 kl 21.15
Til debatt

Euroen - den viktigste endring i Europa siden murens fall?
For bare to år siden var det stor usikkerhet om en felles valuta i Europa ville la seg gjennomføre, og i så fall med hvilke land. Nå har 11 av 15 EU-medlemmer startet prosessen med å vrake sine nasjonale valutaer til fordel for euroen.

Om tre år vil mark, franc, lire og pesetas være en saga blott. I Norge diskuterer vi hovedsakelig hvilken innflytelse euroen vil få på vår egen lommebok de nærmeste månedene. Men hvor mye betyr egentlig innføringen av euroen for EU-landene - historisk, symbolsk, politisk og økonomisk? Dette spørsmålet er utgangspunktet for årets første Til debatt.

Uttrykk for nasjonal identitet?
Mange mener at et lands egen valuta er et av de sterkeste uttrykk for den nasjonale identiteten. Dette er en viktig grunn til at Storbritannia hittil har holdt seg utenfor valutasamarbeidet. Hvordan har da 11 andre EU-land kunnet gi opp noe så viktig for sin egen identitet som pengeenheten?

Er verdien av den norske kronen viktigere for nordmenn enn francen for franskmenn? Hvilke fordeler har den vanlige tysker av euroen som vi i Norge ikke får? Og hvilke barrierer ligger nå i veien for et stadig nærmere politisk og sikkerhetspolitisk samarbeid? Er gjennomføringen av en felles europeisk valuta en større begivenhet enn vi her på berget helt har innsett?

Programleder Terje Svabø vil denne gangen samle tre deltakere i studio: Erik Solheim (SV), Hallvard Bakke, politisk kommentator i Dagsavisen og Nils Morten Udgaard, utenrikspolitisk redaktør i Aftenposten.
NRK1 onsdag kl 21.15
Blir også sendt torsdag 7.1 kl 15.15

For ytterligere informasjon, kontakt:
Terje Svabø, tlf. 23 04 76 28
Cathrine Graff, tlf 23 04 94 91

NRK Fjernsynet, Aktualitetsavdelingen, Magasinredaksjonen
Tlf. 23 04 75 02, faks 23 04 75 00