Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 17. februar 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Positiv kjeftesmelle

Helga Hjetland (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Helga Hjetland (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Jeg blir ofte oppfattet som en litt sur kjeftesmelle, fordi jeg som fagforeningsleder har en naturlig plikt til å påpeke feil som blir gjort. Når jeg også peker på løsninger, har det lett for å bli oversett av media. Dette irriterer meg noe grenseløst, fordi jeg av natur oppfatter meg selv som en positiv og blid person!

Den store drømmen til lederen i Utdannningsforbundet, Helga Hjetland, er at det skal være stas å være lærer og førskolelærer. Hennes mål er at yrket skal stå fram som så spennende og utfordrende at flink ungdom velger lærerutdanning.

Søndagens sølvsupergjest syntes det var flott at statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale stod fram som "landets skolemester"! I Norge trenger vi nå mange nye lærere og førskolelærere som kan levere kvalitetsmessig god undervisning, sier hun.

Var kjempemotivert
Helga Hjetland (foto: NRK / Helga Hjetland).
Helga Hjetland (foto: NRK / Helga Hjetland).
I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, forteller Helga Hjetland at hun var kjempemotivert for å begynne på skolen. Sin første skoledag har hun riktignok bare vage minner om, til gjengjeld husker hun svært godt sin første lærer.

- Hun hadde en svart, silkeaktig kjole, hadde grått hår og stor krøll i nakken, og så var hun er svært god forteller for oss barn. Den skoledag jeg husker best fra barneskolen, var 21. september 1957, dagen da Kong Haakon 7. døde. Da stod læreren ved katetret og gråt, og det var første gang jeg så en voksen person gråte!

Helga Hjetland er født i Måløy og vokste opp på Sandane. Hennes far var blant annet ivrig kor-mann, og hjemmet var preget av mye sang og musikk. Barna fulgte ofte sin far, noe som betød mange bedehusbesøk. Hun omtaler sin far som rettferdig, men streng:
- Donald Duck var forbudt lektyre, fordi det var på bokmål!

Har ukependlet i 13 år
I valget mellom å bli journalist, skuespiller eller lærer valgte Helge Hjetland det siste. Hun er adjunkt og har tilleggsutdannelse i kristendom, samfunnsfag, organisasjonsutvikling og ledelse. I april blir hun 60 år, og 1/3 av livet sitt har hun brukt til fagforeningsarbeid.

I 1988 ble hun valgt til leder for Sogn og Fjordane Lærarlag, og sju år senere, i 1995, ble hun leder i Norsk Lærarlag. Da lærerlaget i 2002 ble slått sammen med Lærerforbundet, ble hun den første lederen i det nye Utdanningsforbundet som for tiden har 143000 medlemmer.
Fra 1995 har hun ukependler mellom Høyanger i Sogn og Oslo. Hun kan ikke fordra å fly, men må gjøre det likevel:

- Det er ganske mange mannfolk og kvinnfolk i hjemfylket mitt som etter en flytur har blåmerker etter hendene mine!

Sølvsuper NRK P1 søndag 17. februar kl. 07.03. Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw