Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. desember 2008 kl 00.15 Olympisk mester i doping

Dopoffere på propagandaens alter

Olympisk mester i doping: Stereoider ble sammen med mannlige hormoner gitt til DDRs ledende idrettsjenter helt fra i 12-årsalderen av. (Foto: RDF Int.)
Olympisk mester i doping: Stereoider ble sammen med mannlige hormoner gitt til DDRs ledende idrettsjenter helt fra i 12-årsalderen av. (Foto: RDF Int.)
Øst-tyske kvinnelige svømmere helt ned i 12 års alderen tok stereoider og mannlige hormoner på 70- og 80-tallet. Mange av dem er i dag fysisk ødelagt og en har til og med tatt kjønnskifteoperasjon som en følge av misbruket.

Flere av disse idrettsstjernene forteller om dopingen i dokumentaren "Great Olympic Drug Scandal".

På 70- og 80-tallet dukket øst-tyske kvinnelige svømmere opp fra intet og ble helt suverene innen denne idretten. Men hvordan klarte de det? I en britisk dokumentar kommer det frem en rekke ubehagelige avsløringer om den tidligere kommuniststaten DDRs hemmelige dopingprogram.

Ikke utprøvde stereoider ble i hemmelighet smuglet inn i maten sammen med mannlige hormoner og gitt til landets kvinnelige idrettselite. Den inkluderte jenter helt ned i 12-årsalderen.

Ødelagte dop-kropper
I dag er disse jentene voksne kvinner og deres ødelagte fysikk bærer tydelig preg av den grusomhet deres daværende hjemland utsatte dem for. Dette er prisen de har måttet betale for å skaffe kommuniststaten dens mange prestisjefylte gullmedaljer.

Og hvilken pris? DDRs kjemiske eksperiment på unge idrettsutøvere er uten presedens, og nå kan dets langtidsvirkninger omsider avsløres.

Å granske hjerte, nyrer og lever
De tidligere idrettskvinnene sliter med uopprettelige skader på lever, hjerte og underliv. De forferdelige plagene enkelte opplevde som en konsekvens av overdosering av mannlige hormoner, er vanskelige å beskrive. En av dem står fram og forteller om hvorfor hun følte at hun ikke lenger kunne være kvinne. Kjønnskifte gjensto som eneste utvei.

Dokumentaren legger fram bevis på at DDRs dopingprogram kostet enkelte av eliteutøverne livet. Tidligere vitenskapsfolk og leger i DDR står fram og innrømmer at de ignorerte de farlige sidene ved programmet.

I siste instans stiller dokumentaren spørsmålet om det var verdt å jukse, fordekke, hemmeligholde og forspille unge menneskers helse på denne måten for å sole seg i glansen av de "beste prestasjonene". Blant annet står britiske Tessa Sanderson, gullmedaljevinner i spyd fra OL i Los Angeles 1984, fram og forteller om hvor frustrerende det var å konkurrere mot de øst-tyske spydkasterne.

Programmer er sendt tidligere.

Britisk dokumentar i to deler (2008)
Originaltittel: Great Olympic Drugs Scandal
Produsert av: RDF International
Pressekontakt i programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no