Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. august 2001 kl 00.20 The Brian Setzer Orchestra - musikalsk festfyrverkeri

Slipp rockefoten løs

The Brian Setzer Orchestra på Jazzfestivalen i Montreal i 1995.
The Brian Setzer Orchestra på Jazzfestivalen i Montreal i 1995.
The Brian Setzer Orchestra er et 16 manns storband med stort trøkk i blåserekka og hele orkestret kledd i lakserøde dresser. NRK byr i kveld et gjensyn med dette musikalske fyrverkeriet.

Brian Setzer, den tidligere lederen for rockabilly-bandet the Stray Cats på 80-tallet, fikk den glitrende ideen å blande rytmene fra tidlig rock'n roll med energien til swingmusikken på 40-tallet. Reultatet ble The Brian Setzer Orchestra.

- Hvis du bare kopierer musikken fra 1947, er den slett ikke dårlig, men det blir bare gjentakelse, sier Brian Setzer, sannsynligvis den mest tatoverte storbandleder noensinne.

Heteste bandet i byen
Det begynte i Los Angeles på sensommeren i 1992. Noen blåsere øvde i nabohuset og fikk øye på Brian som hentet gitaren sin og ble med på "jammen".

- De prøvde å sette meg fast med å spille Miles Davis og Thelonius Monk, men de skjønte fort at jeg kunne spille, forteller Brian Setzer.

Etter hvert bestemte Setzer seg for å sette sammen et storband, med håp om å holde et par konserter sør i California.

I desember i 1992 debuterte The Brian Setzer Orchestra i en klubb på vestkysten. På slutten av det tredje nummeret klarte ikke publikum å holde føttene i ro. Etter den andre spillejobben, på en rockeklubb på Sunset Strip, var The Brian Setzer Orchestra det heteste bandet i byen.

Det kritikerroste albumet "The Brian Setzer Orchestra" fra 1994 ble fulgt opp med en turné i 50 byer i Nord-Amerika, inkludert en høyst uvanlig konsert under jazzfestivalen i Montreal.

Eufonium
Storbandmusikk var ikke noe nytt for Brian Setzer. Det første instrumentet hans var ikke gitaren, men eufonium, et tubalignende instrument som han spilte på i 10 år, og som han vant flere priser for. Men så kom 80-tallet, og Brian Setzer hadde stor suksess med rockebandet The Stray Cats, særlig i Storbritannia, Europa og Japan.

Kanadisk produksjon
Originaltittel: The Brian Setzer Orchestra
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. The Brian Setzer Orchestra på Jazzfestivalen i Montreal i 1995.
2. Brian Setzer, tatovert rocker og storbandleder. (Foto: Neal Preston)