Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. desember 2000 kl 12.50 Nobels fredspris 2000

Nobels fredspris 2000


NRK1 søndag 10. desember kl 12.50
Nobels Fredspris 2000

Direktesending fra Rådhuset i Oslo

Nobels Fredspris 2000 tildeles Kim Dae Jung for hans arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea og i Øst-Asia generelt, og for fred og forsoning spesielt med Nord-Korea. I dag mottar han prisen i Rådhuset i Oslo.

Under Sør-Koreas autoritære tiår ble Kim Dae Jung etter hvert den ledende talsmann for demokrati i landet, til tross for gjentatte trusler mot eget liv og lange perioder i eksil. Kim Dae Jung ble tatt i ed som Sør-Koreas president i februar 1998 og har siden arbeidet for å sikre landet en demokratisk styreform og for å stimulere til forsoning innad i Sør-Korea.

\"Asias Nelson Mandela\" har Kim Dae Jung blitt kalt. Selv om sammenligningen kan diskuteres, representerer Kim utvilsomt en type politiker som det blir stadig færre av i verden - politikere som med sitt eget liv som innsats lever opp til de idealene de forfekter.

Tortur og drapsforsøk
For Kim Dae Jung har betalt en personlig pris for sitt livslange politiske engasjement. 74-åringens haltende gange er et synlig bevis på tortur og flere drapsforsøk. I tillegg har han sittet i husarrest over 50 ganger, vært fengsel i seks år og levd to perioder av livet sitt i eksil.

\"Solskinnspolitikken\" har vært navnet på linjen Kim Dae Jung har ført i forhold til Nord-Korea. Den har tatt sikte på avspenning og tilnærming mellom de to statene som har vært bitre fiender i over 50 år.

Kommentator er Geir Helljesen.

NRK1 søndag kl 12.50

Direktesending fra Rådhuset i Oslo
Kommentator: Geir Helljesen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, (anne.bekkevold@nrk.no)
http://www.nobel.no/

Bilde
Geir Helljesen er kommentator når Kim Dae Jung i dag får Nobels Fredspris. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)