Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. august 2003 kl 21.20 Dok1: De siste dagene

Spielbergs holocaust-dokumentar

Steven Spielberg har produsert holocaust-dokumentaren
Steven Spielberg har produsert holocaust-dokumentaren "De siste dagene". (Foto: Scanpix)
Etter den Oscar-belønte spillefilmen "Schindlers liste" (1993) går Steven Spielberg videre med temaet om jødeforfølgelsene under nazi-terroren i "De siste dagene". Også denne dokumentarfilmen med regi av James Moll og produksjon av Spielberg er belønnet med Oscar.

Det var under diktatoren Slobodan Milosevics etniske rensing av Kosovo at Steven Spielberg og James Moll gikk i gang med arbeidet på programmet som NRK viser i reprise i kveld. For regissøren og produsenten var dokumentaren et maktpåliggende stykke opplysningsarbeid. Verden befant seg enda en gang i en tid da utsiktene til folkemord var helt reelle.

Ungarns jøder
"De siste dagene" er en dokumentar som tar for seg jødeforfølgelsene i Ungarn mot slutten av siste verdenskrig. I filmen forteller fem ungarske jøder som overlevde de tyske konsentrasjonsleirene sin utrolige historie.

Arkivopptakene viser nazi-Tysklands framferd mot jødene i Ungarn – en historie som ikke er mindre utrolig fordi ordren om å deportere de ungarske jødene ble gjennomført etter at nazi-regimets ledere visste at krigen var tapt.

Etter at Tyskland invaderte Ungarn i mars 1944, ble hundretusener jøder sendt av gårde til utryddelsesleire i Polen og Østerrike.

Shoah Foundation-arkivet
Til grunn for utvalget av vitner som står fram i "De siste dagene", ligger et enormt arbeid utført av Steven Spielbergs Shoah Foundation, opprettet i 1994. I dette arkivet er innført 50 000 intervjuer på videobånd med folk fra i alt 57 land og på 31 språk som overlevde holocaust. Formålet med tiltaket er å utbre religiøs, etnisk og kulturell toleranse.

Skjellsettende
Det som gjør "De siste dagene" til en skjellsettende dokumentar, er den styrke og vilje de fem sannhetsvitnene står fram med. Alle forteller de sin historie, trygt forvart i sine amerikanske hjem, for deretter å ta turen tilbake til Europa sammen med sine barnebarn som får se og oppleve det besteforeldrene gjennomgikk i Europas konsentrasjonsleire.

Vi møter politikeren Tom Lantos, kunstneren Alice Lok Cahana, bestemoren Irene Zisblatt, forretningsmannen Bill Basch og læreren Renée Firestone.

Innkjøpt amerikansk dokumentarfilm
Originaltittel: "The Last Days"
Regi: James Moll
Produksjon: Shoah Foundation
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57