Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 tirsdag 11. november 2008 kl 09.30 Ukas P2-artist: Jukka-Pekka Saraste

Musikken skal speile livet

- Den symfoniske musikken kan bringe noen lengre linjer inn i vår fragmenterte tid, sier Ukas P2-artist. Den 52 år gamle finnen har tatt fatt på sin tredje sesong som sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester, og får mye av æren for at orkesteret igjen høster jubel fra publikum og kritikere.

- Orkesterspillet skal speile livet og uttrykke våre dypeste, innerste følelser. Jeg er sterkt imot en standardisert orkesterklang som kun handler om overflate. Musikken skal vise mennesker hvor mye de egentlig har i seg, sier Jukka-Pekka Saraste til programleder Ragnhild Veire.

Gullkantet generasjon

Saraste tilhører en finsk musikergenerasjon som har stor innflytelse på det klassiske musikk-livet i dag.

– Jukka-Pekka har betydd enormt mye for utbredelsen av min musikk, forteller Magnus Lindberg, en av vår tids mest kjente komponister.
Sarastes Sibeliustolkninger regnes for å være spesielt nyskapende, og Ukas P2-artist røper i denne programserien flere av sine viktigste inspirasjonskilder. Vi følger også dirigenten fram mot den krevende fremførelsen av Mahlers 3. symfoni, et verk hvor Saraste mener at Mahler bevisst forsøker å skildre verden vakrere enn den egentlig er. Sarastes hjerte banker sterkest for musikken skapt rundt år 1900. - Jeg er interessert i den magiske tiden fra senromantikken og fram mot tidlig modernisme. Jeg skulle gjerne ha opplevd årene 1910-1911, som var en tid full av ekstreme følelser.

- Toppkvalitet krever langsiktig satsing

Saraste har vært sjefdirigent for det finske radioorkesteret, Toronto Symfoniorkester og første gjestedirigent i BBC symfoniorkester. Nå har han en 5 -årskontrakt med Oslofilharmonien. – Jeg håper inderlig at politikerne skjønner at man må satse langsiktig for å opprettholde Oslofilharmoniens høye kvalitet, som er i verdensklasse! For meg har dette alltid vært et spesielt orkester med en eiendommelig klang. Og den håper jeg at jeg klarer å bevare, smiler han.

Hør Jukka-Pekka Saraste i samtale med Ragnhild Veire i "UkasP2-artist", NRK P2, mandag 10 - fredag 14. november, kl 09.30 – 10.00 samt kl 19.00 - 19.30.

Se også:
http://www.nrk.no/kanal/nrk_klassisk/1.6200926