Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. juli 2012 kl 20.00 Dokusommer: Ole Bulls tone

Musikalske detektiver
Ole Bull skapte hysterisk begeistring med sitt fiolinspill, men det var før musikkopptakenes tid. Ingen som lever i dag, har hørt ham. 200 år etter Bulls fødsel forsøker de to søstrene fra Valdres å komme legenden så nær som mulig.

20 og 22 år gamle er Eldbjørg og Ragnhild allerede i ferd med å bli internasjonale fiolinyndlinger. I likhet med Ole Bull er de fostret opp på både folkemusikk og klassisk.
Når de nå tar opp jakten på Bulls egen tone, er det fordi de vil være maksimalt forberedt til en stor konsert de skal spille med mesterens musikk.

Vi følger søstrene på en reise der de oppdager og lever seg inn i Bulls personlige og musikalske verden. De drar til Bulls to norske hjem, og de følger sporene hans utenlands. De finner nasjonsbyggeren, myteskaperen og revolusjonsromantikeren. De finner familiemannen og verdensmannen. De oppdager hvordan Bulls musikk på en unik måte var inspirert av norske slåtter, italiensk opera og lyder fra naturen.

Hvilke kroppslige forutsetninger hadde Bull for sitt briljante spill? Hva var det som skapte hans elektriske virkning på tilhørerne? Spørsmålene bringer jentene til uventede steder. På en rockeklubb havner de i samspill med Kaizers Orchestra foran et ellevilt publikum. På Osterøy ved Bergen tester jentene klangen i den samme jettegryta som Bull spilte i som gutt. Jakten leder dem til slutt til Tel Aviv der Bulls tone kan vise seg å ligge gjemt i et eventyrlig fiolinmakerverksted.

Sendt tidligere.


Egenproduksjon, 2010
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Producer: Steinar Birkeland
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no