Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. september 2008 kl 23.00 Film: Omagh

Mørk dag i Irlands historie

Michael Gallagher (Gerard McSorley) sørger over sin sønn Aiden sammen med mange andre pårørende etter attentatet i Omagh (Foto: Channel 4/Hell’s Kitchen/Irish Film Board)
Michael Gallagher (Gerard McSorley) sørger over sin sønn Aiden sammen med mange andre pårørende etter attentatet i Omagh (Foto: Channel 4/Hell’s Kitchen/Irish Film Board)
En dag i august i 1998 eksploderte en bombe i den lille byen Omagh. Real IRA tok på seg skylden, og 31 mennesker ble drept. Filmen forteller historien om Michael Gallagher som mistet sin 21 år gamle sønn Aiden i eksplosjonen. Han er også talsmann og lobbyist for støttegruppen i byen.

En liten markedsby våkner til liv en vanlig, travel lørdag. Butikkene åpner, og mødrene tar med barna for å kjøpe nye skoleuniformer før skolestart. Familier er ute på shopping. En rød varebil kommer til Omagh sørfra, men den snur og kjører tilbake over grensen.

Aiden Gallagher og faren Michael jobber med en bil i verkstedet.. En venn av Aiden dukker opp, og de to guttene går ut for å kjøpe jeans. Michael ser ikke opp når de går.

Politiet i Omagh mottar en advarsel, og begynner å evakuere gaten. Butikkansatte, mødre, barn, Aiden og vennen hans samler seg i enden av Market Street. Det er ingen panikk. Dette er Nord-Irland. Bombevarsler har de hørt i 30 år.

Og så høres en stor eksplosjon. Market Street begynner å ligne på helvete. Mennesker ligger døde og såret i gaten. Folk er vantro, dekket av blod og roper på hjelp. Michael Gallagher skynder seg hjem til familien, men ingen har sett Aiden. Han drar videre ned i byen, men uten hell. Snart blir det klart at Aiden aldri kommer hjem mer.

Om filmen
I likhet med "Bloody Sunday" er "Omagh" et britisk/irsk samarbeid. Rollelisten ble sammensatt av skuespillere fra alle kanter av Irland, og inkluderer Omaghs mest framstående skuespiller, Gerard McSorley som spiller Michael Gallagher.

Filmen er sendt tidligere

Britisk/irsk drama (2004)
Originaltittel: "Omagh"
Med Stuart Graham, Peter Balance, Gerard McSorley, Michèle Forbes og Pauline Hutton
Regi: Pete Travis
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no