Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. mars 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Forfatterskapets ofre

Forfatterskapets ofre


Hvordan er det å være i nær familie med en forfatter? Bokprogrammet utforsker ulike kostnader skrivingen kan ha, både for forfatteren selv og for den nærmeste familien.

– Jeg mener bestemt at skriving kan drepe, sier den anerkjente britiske forfatteren A.S. Byatt, en av de forfatterne vi møter i ukens Bokprogrammet som tar for seg forfatterskapets ofre. Et tema som har blitt aktualisert i de siste årene, ikke minst gjennom forfatterskapet til Karl Ove Knausgård. Vi møter i kveld forfatterne A.S. Byatt, Aasne Linnestå og Espen Haavardsholm.

Barnebøker og forfatterens barn
Dame Antonia Susan Duffy Byatt (f.1936), som er A.S. Byatts egentlige navn, er en meget anerkjent engelsk forfatter, dikter og Booker Pris-vinner. The Times har valgt henne ut i sin liste over de femti mest betydningsfulle engelskspråklige forfattere etter 1945. Hennes siste bok, The Children’s Book, ble nominert til Man Booker Prize i 2009 og kommer ut på norsk denne våren.

I boken reiser vi til England rundt århundreskiftet. Den strenge Victoria-tiden tar slutt og England nærmest eksploderer i frie tanker og kreativitet. Det var på denne tiden noen av de beste barnebøkene ble skrevet. Olive Wellwood, hovedpersonen i boken, forsørger familien som barnebokforfatter og skriver bøker til alle sine syv barn. Eldstesønnen Tom har et nært forhold til moren og kanskje et for nært forhold til sitt eventyr Tom under jorden. Når moren setter opp hans eventyr som teaterstykke uten å informere ham, tar han det svært tungt og det får et tragisk utfall.

Skriveraptus og familie
I Aasne Linnestås roman "Hagesang" blir forfatteren så oppslukt av boka hun skriver at hun glemmer familien sin. Boken handler om Sylvia, som går inn i en voldsom skriveraptus. Ordene "faller som regn over fingrene" og familien tør ikke forstyrre henne. En dag våkner hun og finner ut at mannen og barna har reist. Men har de reist for godt? Sylvia forholder seg ikke realistisk til spørsmålet, men går helt inn i skrivingen og fryder seg over at gresset i hagen gror vilt. Er det sånn at Sylvia har drevet sine nærmeste vekk? Ofrer hun familien for å skrive? Er kanskje skrivetrangen sterkere enn alt annet i en forfatters liv?

Aasne Linnestå ble født på Rjukan i 1963. Hun er utdannet idéhistoriker og har studert ved Forfatterstudiet i Bø. Hun har til nå utgitt to diktsamlinger og to romaner.

Oppgjør med foreldre
Vår reporter Hanne Skrikerud møter Espen Haavardsholm for å snakke om ofrene for forfatteres litterære virksomhet. Haavardsholm mener at en forfatters beste materiale ligger i hans eller hennes eget liv. Det kan ha kostnader for menneskene rundt. Forfattere kan nok være fraværende foreldre, mener Haavardsholm, men det skumleste av alt er nok å være forelder til en forfatter. Mange, blant annet Ola Bauer, har skrevet om voldsomme oppgjør med sine foreldre. Av og til kan det være snakk om ren hevn.

Espen Haavardsholm (f.1945) er en av de helt sentrale forfatterne i Profilkretsen fra slutten av 60- begynnelsen av 70-tallet. Han debuterte i 1966, med novellesamlingen Tidevann og har siden skrevet nærmere tretti romaner, essaysamlinger, noveller og dikt. Han har også skrevet biografier om de norske forfatterne Aksel Sandemose, Johan Borgen og Ola Bauer. I de senere år har han også skrevet selvbiografiske bøker, senest Bildet på baksiden (2008).


Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900