Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. august 2011 kl 22.15 Dokusommer: Louis Theroux - utrygg i Johannesburg

Der vold møtes med vold

Den prisbelønte BBC-reporteren Louis Theroux blir med private vektere på jobb i Johannesburg. (Foto: Robin Hammond, BBC)
Den prisbelønte BBC-reporteren Louis Theroux blir med private vektere på jobb i Johannesburg. (Foto: Robin Hammond, BBC)
Johannesburg er en av verdens mest lovløse byer, med en skremmende rans- og drapsstatistikk. Den uredde reisereporteren Louis Theroux ser nærmere på hvordan man håndterer kriminaliteten i Sør-Afrikas største by.

Det handler om den private vekterbransjen i Johannesburg i det tredje programmet med den prisbelønte BBC-journalisten Louis Theroux.

Sikkerhetsfirmaene har gode dager i den draps- og ransherjede byen. Innbyggerne har liten tro på at politiet og rettsapparatet kan verge dem, og betaler i stedet store summer for privat beskyttelse.

Pisking
Louis Theroux tar turen til en av byens forsteder, og følger en lokal koordinator for et privat vaktselskap. Han konstaterer snart at metodene som benyttes er særdeles brutale. For eksempel går vaktene ikke av veien for å gi en mistenkt en skikkelig omgang med lærpisken.

Louis Theroux er slett ikke overbevist om hvor effektive slike metoder er. Kanskje de kanskje snarere er en del av problemet?

Husokkupanter
En viktig oppgave for sikkerhetsfirmaene er å ta tilbake bygninger som er okkupert og videreutleid av organiserte gjenger. Louis Theroux blir vitne til dramatiske og brutale scener der hele familier blir satt på gata. Og høyt oppe i en okkupert skyskraper møter han illegale leieboere som har levd i årevis uten strøm og vann.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Louis Theroux – Law and Disorder in Johannesburg
Produksjon: BBC
Ved Louis Theroux
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900