Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. juli 2012 kl 23.20 Legendariske kvinner: Indira Ghandi

En skjebne med storhet og tragedier


Den mektige indiske lederen Indira Gandhi var politiker og statsminister i India fra slutten av 1960-tallet til begynnelsen av 1980-tallet.

Elsket, men også mislikt – Indira Gandhis liv er en episk saga med feider og svik. Hun ofret livet sitt for moderlandet, men ble selv sviktet av dem som hadde lovet å beskyttet henne.

Hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru (1889-1964) og mor til senere statsminister Rajiv Gandhi (1944-1991). I 1947 samarbeidet hun politisk med Mahatma Gandhi (1869-1948), som ikke var i slekt med henne.

Som den første kvinnelige lederen av verdens største demokratiske nasjon, arvet Indira Gandhi et land gjennomsyret av fattigdom, hungersnød og sosial urettferdighet. Ved å transformere India til en uavhengig demokratisk stat viste hun at kritikerne hadde tatt feil. Hun dominerte politikken i landet i nesten 20 år.

Medaljens bakside
De fattige kalte henne "Mother India", og de sterkt troende fremstilte henne som "krigsgudinnen". Men Gandhi hadde sine mørke sider også. Hun ble kjent som demokraten som ble en diktator. Hun var konen og moren som satte politikk og makt høyere enn familien.

Og til slutt betalte hun prisen for flere politiske tabber. Hun ble myrdet av sin egen sikkerhetsvakt fordi hun hadde gitt ordre om å ødelegge sikhenes hellige tempel i Amritsar.

Hennes tillit og politiske teft satte India på kartet, og landet blir i dag regnet som et av verdens mest velstående utviklingsland.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Suksess til tross, bak fasaden eksisterte det ofte private strider og personlige tragedier.

Denne serien gjør et dypdykk i arkivene, og vi får intervjuer og dramatiserte rekonstruksjoner. De legendariske kvinnene overvant prøvelser underveis i livet og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah , tlf: 23 044 93 75/ 41 41 46 53 mail: TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900