Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. september 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Drivhuseffekten dreper sjøfugl

Katta ser på oppvarmingen av sjøvann og konsekvensene det får for sjøfuglene (Bilde: Erik Bull, NRK)
Katta ser på oppvarmingen av sjøvann og konsekvensene det får for sjøfuglene (Bilde: Erik Bull, NRK)
I løpet av et par generasjoner vil trolig lomvi, lundefugl og andre sjøfuglarter som hekker i nordområdene, være utryddet. Kveldens Schrödingers katt viser hvordan varmt sjøvann kan få katastrofale følger.

I sitt doktorgradsarbeid har Hanno Sandvik ved Universtitet i Tromsø gjort oppsiktsvekkende funn.
Han har sammenholdt meteorologiske data med bestandstall hos sjøfugl, og funnet ut at i år med varmere sjøvann enn det som har vært normalt, overlever færre sjøfugl enn i år med kaldt vann. Forklaringen er at jo varmere vannet blir, jo bedre kår blir det for torsk og sild. Disse artene øker i antall og spiser opp sjøfuglens mat. Det er første gang denne sammenhengen blir påvist.

Klimascenariene går entydig ut på at det blir varmere på kloden og temperaturen i nordområdene vil komme til å stige aller mest. Sjøfuglen går dermed en dyster framtid i møte.

Om Schrödingers katt
Synnøve Nes (30) vikarierer som programleder for Gry Molvær i høst. Synnøve er utlånt fra Her og Nå på P1, og har tidligere blant annet jobbet i Sommeråpent og Dagsrevyen.

Gry har permisjon fra Schrödingers katt for å lage en dokumentar om et av de største forskningsprosjekter i nyere tid, og i den forbindelse har hun vært på tokt med forskningsskipet G.O. Sars. Dokumentaren vil bli sendt på NRK i romjulen, men enkeltinnslag fra ekspedisjonen kommer i Schrödingers katt ut over høsten.

Egenprodusert faktaprogram fra program RIKS, Trondheim
Programleder: Synnøve Nes
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull , tlf: 73881661/99599760
Sendes også i nett-tv.