Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Nærøyfjorden – verdens vakreste arv

Kari Toft, Monika Blikås og Hanne Aass viser vakre Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane (Foto: Jørn Nordli/NRK)
Kari Toft, Monika Blikås og Hanne Aass viser vakre Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane (Foto: Jørn Nordli/NRK)
Dramatisk reiser majestetiske fjell seg over en smal, dypblå fjord. Steinkobber dormer på solvarme berg, mens havørnen glir langs vårgrønne lier. Villreinen beiter ved breen, og fuglekor synger i edelløvskogen. Et eventyr? Ja, og det heter Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane.

Vi blir med til denne fjorden, som sammen med Geirangerfjorden ble kåret til det best bevarte stedet på UNESCOs verdensarvliste. Og det er ikke småtteri. Den ville og urørte naturen skal få gå i arv til våre etterkommere – til glede og rekreasjon. Ut i naturen fikk nærkontakt med niser og steinkobber, villrein og ørn i dette fjordriket innerst i Sognefjorden. Og programleder Monika Blikås vil vise enda mer av det allsidig dyrelivet.

Kongeveien
Den kongelige postveien fra 1600-tallet ligger som et nostalgisk og vakkert minnesmerke langs fjordsiden. Vi følger den populære turstien fram til Bleiklindi, den fredede linden med genfeilen som farger bladene sitrongule. 300 meter opp fra fjorden har Stigen gård kloret seg fast på en luftig, grønn hylle. Tåkedotter kommer og går langs fjellkløftene på turen opp, der det blir et møte med den hjertevarme verten Dee Cunningham. Han har åpnet dørene sine så alle kan få oppleve dette eventyret fra en utsiktsplass.

Villrein og ørner
Kari Toft spente på seg skiene og vandret høyt over Nærøyfjorden på jakt etter villrein oppe ved Fresvikbreen. Spenningen var stor siden reinen nå er på vei tilbake igjen etter at den har vært borte fra området noen år.

Hanne Aass var ved Nærøyfjorden for å lete etter kongeørn og havørn i verdensarvområdet. På vei fra det hemmelige kongeørnreiret til havørnens hekkeområde, fikk hun med seg en solid bonusopplevelse.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no