Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. februar 2005 kl 19.55 Canada på tvers: Tre års ekspedisjon mot slutten!

Endelig i mål!

Reisen gjennom Quebec foregår hovedsakelig i kano. Hundene får en sårt tiltrengt hvilepause. (Foto: Lars Monsen)
Reisen gjennom Quebec foregår hovedsakelig i kano. Hundene får en sårt tiltrengt hvilepause. (Foto: Lars Monsen)
Nesten tre års ekspedisjon nærmer seg slutten. Strabasene har tatt hardt på både mennesker og dyr. Kommer alle helskinnet frem?

På sin ferd tvers over Canada har Lars Monsen opplevd møter med ulv og bjørn, han har måttet takle ekstrem kulde og forsert frådende vannmasser, endeløse isflater, tett skog og vanskelig terreng. Nå gjenstår "bare" det siste stykket gjennom Quebec før han kan se Atlanterhavet.

Slitne hunder
Lars må hovedsakelig ta padleåren fatt gjennom Quebec. Hundene er såpass utkjørte og slitne at han blir nødt til å sette igjen alle bortsett fra en i en landsby. For Lars er det trist å skille seg fra turkameratene, men deres ve og vel går foran alt. Dessuten er det like greit at han slipper å tenke på dem når han møter flere bjørner som ikke har sett mennesker før, og derfor ikke lar seg så lett skremme.

Om serien
Canada fra kyst til kyst er omtrent 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk

Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra Nordøst-Alaska til Labrador-kysten. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbrakt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Canada på tvers er hans hittil største utfordring.

Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) produksjoner (2005)
Programleder: Lars Monsen
Regissør: Fridtjof Kjæreng
Prosjektsjef: Ivar Ragne Jenssen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,
Vises også i Nett-TV.