Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. januar 2010 kl 22.25 Migrapolis: Alt om min mor

Den beste av alle

Ellen Fossheim får hjelp av sønnen Per Alexander i klesbutikken. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Ellen Fossheim får hjelp av sønnen Per Alexander i klesbutikken. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Migrapolis ser nærmere på mor-sønn-relasjoner i ulike familier og kulturer og forteller om tre mødre som blir satt stor pris på.

Per Alexander er vokst opp med mamma i rullestol; Ellen Fossheim har cerebral parese og er avhengig av hjelp i hverdagen. Per Alexander har fått en lillebror. - Mamma er mitt største forbilde, sier Per Alexander. Hun gir aldri opp.

Han innrømmer at han nok er mer knyttet til mor enn de fleste andre på hans alder. Han er for eksempel med når mamma skal handle nye klær. De har en fleipete tone seg i mellom. - Per Alexander er flink til å hjelpe til, sier Ellen Fossheim. Det hender jo at de faste assistentene blir syke. Hun er mest stolt av at sønnen tør si at han er glad i henne.

Rodrigo og Fidel
Rodrigo Concetion var 14 da han kom til Norge en desemberdag. - Jeg fikk sjokk. Himmelen var så blå og snøen så hvit. Så satte jeg i gang å male fargerike bilder. Da gikk redselen over.

Nå lever han av å være kunstner. - Min beste kunde er mora mi. Hun pleier å kjøpe bilder i julegave til andre.

Broren Fidel er også takknemlig: - Uten mamma hadde vi ikke vært her. Da hadde vi ikke hatt noen familie en gang.

For 32 år siden gikk Gerd Fleischer tur med hundene sine i nabolaget i Mexico City. Så fikk hun øye på to små bylter på en plen. Det var Rodrigo og broren Fidel, to hjemløse barn i storbyen. Slik ble Gerd Fleischer mor mot alle odds. - Jeg hadde ikke planlagt å ha barn. Jeg var i jobb og hadde ikke tid. Men så bare ble det sånn, sier hun

Sundeeps veileder
Sundeep kom til Norge fra India som 5-åring sammen med mor, Pritpal Kaur. Migrasjonen forsterket forholdet mellom mor og sønn. Sundeep er 20 og bor fortsatt hjemme, i tillegg bor også søsteren der.

Sundeep var en rampete gutt med mye energi. Moren fant ut at energien måtte brukes til noe, så hun øvde med ham på taleteknikk. Ofte til langt på natt. - Hun har coachet meg hele livet, sier Sundeep. Og takker moren for at han nå studerer juss. Rådgiveren på skolen mente han burde bli bilmekaniker.

20-åringen gjør alt han kan for å skjemme bort mor i hverdagene og er opptatt av å gi noe igjen til moren som har ofret så mye for hans skyld. - Hvis jeg bryter ut og flytter hjemmefra, vil hun nok bli skuffet. Og jeg er redd for å skuffe mor. Hun er målestokken for meg. Det betyr alt for meg hva hun mener, sier Sundeep Singh.

Egenproduksjon: Østlandssendingen. 2009
Programledere for kveldens sending: Noman Mubashir, Hung Ba Mai og Azka Baig
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside